טקס חלוקת מלגות ע"ש יוסטה בלייר, יהודה פלג ויוסי ארזי ז"ל

זו השנה התשיעית לייסודה של קרן המלגות מטעם ארגון מגדלי ירקות, שמטרתה לסייע מדי שנה לחוקרים בתחום היישומי של ענף הירקות.

הטקס התקיים ביום שלישי, 15.9.20. אורחי הכבוד בטקס הם בדרך כלל משפחותיהם ומכריהם של יוסטה, יהודה ויוסי. גם השנה לא ויתרנו על הטקס,  אך הקורונה הכתיבה אירוע צנוע ומעט משתתפים. התכנסנו כ-15 איש במשקו של ציון סויסה בכפר אביב (תודה לציון!), ובהם נציגי המשפחות, מקבלי המלגות וכמה מנציגי ארגון מגדלי ירקות.

ניצח על הטקס אלי אהרון. המלגות חולקו על-ידי מאיר יפרח, אורן ברנע ואלי אהרון והוענקו יחד עם ספרים שנכתבו על כל אחד מחברינו שהמלגות על שמם. מאיר יפרח דיבר על יוסטה, יהודה ויוסי, שעם כולם עבד, חוה פלג סיפרה על בעלה, יהודה, ומורן ארזי דיבר על אביו, יוסי.

כל אחד ממקבלי המלגות הציג את העבודה שבזכותה זכה במלגה, ואלה החמישה שנבחרו השנה ותקציר עבודותיהם:

חן קלפ, רחובות – לימוד ההשפעה של PepMV על מנגנוני הבקרה בצמח, להבנת מנגנון ההתבססות של הנגיפים בצמח, הגורמת להחמרה בתסמיני המחלה בהדבקה משולבת של ToBRFV ו- PepMV לעומת הדבקה רק ב-ToBRFV, תאפשר הבנה טובה יותר של מנגנוני עמידות לנגיפים מקבוצה זו ובכך תסייע בפיתוח עמידויות חדשות כנגד הנגיף ToBRFV בעגבנייה.

נגה גלנץ-עידן, יבנה – תוכנית מחקר וניסויים שתענה על השאלות: 1. מהם התהליכים המתרחשים בעלה הנותר וגורמים לעלייה בקצב הפוטוסינתזה? 2. מהם השינויים המולקולריים המתרחשים בשורשים ובעלה הנותר? 3. מה המעורבות של ציטוקינין בתגובת המערכת הפוטוסינתטית להסרת עלים?

דור אגמון, גן חיים – החסה הינה מרכיב מועדף בתזונה המודרנית בגלל היותה בעלת ערך קלורי נמוך. הבעיה הינה בערכים התזונתיים הנמוכים בוויטמין C, סידן, סיבים תזונתיים ועוד, המהווים פחות מ-10% מהכמות המומלצת. עובדה זו מהווה מטרה אטרקטיבית להגברת הערכים התזונתיים של הירק.

איתי קרן, עשרת – מטרת המחקר הינה נזקי התמוטטות מאוחרת בגידולי העגבנייה והמלפפון עקב מחלות קרקע, וזאת תוך הפחתת השימוש בכמויות גדולות של חומרי הדברה כימיים. הגדלת טווח החומרים, בהם ניתן להשתמש, תפחית עלויות לחקלאי ותעזור במניעת היווצרות עמידות לתכשירי ההדברה המעטים הזמינים לשימוש כנגד פתוגנים אלה.

 

אדר טביב, ירושלים – בעבודה זו ייבחן החיידק Apo9 כמדביר ביולוגי פוטנציאלי, היכול לשמש בהדברה ביולוגית נגד המקמקת, ובמקביל תיבחן יכולתם של מטבוליטים נבחרים, שחיידק זה מפריש, לעכב התפתחות שלaphanidermatum  P..

בהצלחה למקבלי המלגות, ונקווה כי בשנה הבאה נחזור למסורת חשובה זו של הארגון בנוכחות קהל רב, כבשנים קודמות.