שיקולים בבחירת יריעות פוליאתילן (פלסטיק) לכיסוי בתי צמיחה לירקות

מעודכן לשנת 2020

 

 

 

יצחק אסקירה – יועץ משרד החקלאות בנושא בתי צמיחה ופלסטיקולטורה

דויד סילברמן, עדי סויסה, שמשון עומר, שלי גנץ, רוני אמיר – שירות ההדרכה והמקצוע (שה"מ)

יורם צביאלי – מו"פ ערבה תיכונה וצפונית

 

מרבית בתי הצמיחה לגידול ירקות בישראל מכוסים ביריעות פוליאתילן (פלסטיק). הפוליאתילן מהווה חומר גלם בסיסי, ואליו מתלווים תוספים שונים, המקנים ליריעה את התכונות הרצויות מבחינה חקלאית והמאפשרים מניפולציה של קרני השמש ואקלים החממה. יריעות אלה מוחלפות אחת לשנה, לשנתיים או לשלוש שנים, בהתאם לכמה פרמטרים, כמו סוג היריעה, הגידול, המבנה והתנאים החיצונים, שאליהם היריעה נחשפה. השיקולים המנחים את החקלאי בבחירת יריעה חדשה הם כלכליים ומקצועיים.

להלן נסקור את התכונות העיקריות של היריעות, ולפיהן יוכל המגדל לבחור את היריעה המתאימה לצרכיו.

בגישה הישראלית, והים-תיכונית בכלל, הדוגלת בשימוש מינימלי באנרגיה חיצונית (כחימום וצינון), יש חשיבות רבה ליריעת הכיסוי בבתי צמיחה מבחינת המאזן האנרגטי בחממה, מניעת נזקי קרה וצינה, מכות שמש, הפחתת השימוש בחומרי הדברה, איכות התוצרת ורמת היבול הכללית.

שימו לב! על יריעות הכיסוי להיות מותאמות לתקן הישראלי ליריעות לבתי צמיחה (ת"י *821), ויש לדרוש זאת מהיצרנים.

 

התכונות המאפיינות את היריעות

  • שקיפות – האור הוא מרכיב חיוני בהתפתחותו התקינה של הצמח. הפחתה בשיעור מעבר האור דרך חומר הכיסוי עלולה לפגוע ברמת היבול ובאיכותו. יש לקחת בחשבון כי יריעות הנמצאות על גגות בתי הצמיחה צוברות אבק ולכלוך רב ומאבדות משקיפותן במשך הזמן. לשם הסרת האבק ושיפור מעבר האור, יש להקפיד על שטיפת גגות תכופה במהלך העונה. בעבודות רבות, שבהן נבחנה שטיפה של יריעות במהלך עונת החורף, התקבלה תוספת יבול מובהקת, בהשוואה ליריעות שלא נשטפו. רמת שקיפות טובה היא מעבירות אור של 88%-92%.
  1. פיזור אור – יריעות, המכילות תוספי פיזור אור שונים, מפזרות את האור הנכנס ברמות שונות (20%-70%).
  • לגידולים שרועים או נמוכים יש להעדיף יריעות עם פיזור אור נמוך ורמת שקיפות גבוהה (קיים קשר ישיר בין שני הגורמים הללו).
  • לגידולים בהדליה יש להעדיף יריעות עם פיזור אור גבוה. במחקרים, שנעשו בשנים האחרונות בהולנד בלוחות זכוכית עם פיזור אור לכיסוי בתי צמיחה לירקות (עגבניות, פלפל, מלפפונים), התקבלה תוספת מובהקת ביבול ובאיכות משימוש בלוחות זכוכית המפזרים אור, לעומת היבול שהתקבל בשימוש בזכוכיות שאינן מפזרות אור. תוספת של כ-6%-8% בגידולים השונים.
  • עובי היריעה – עובי היריעה הנו מרכיב חשוב באורך החיים שלה וקובע את התכולה הכוללת של התוספים בה. ככלל, לבתי צמיחה מומלץ להשתמש ביריעות בעובי של 0.12 מ"מ ויותר. מניסיון העבר, ניתן לקבוע כי יריעות דקות יותר אינן חזקות דיין, ובתנאי מזג אוויר קשים הן יכולות להיקרע ולחשוף את הגידולים לפגעי מזג-האוויר. יריעות בעובי 0.12 מ"מ מתאימות לעונת גידול אחת; יריעות עבות יותר (למשל 0.15 מ"מ) מתאימות לשתי עונות גידול; ויריעות עבות אף יותר מתאימות לשלוש עונות גידול. למנהרות עבירות מומלץ להשתמש ביריעות בעובי 0.1 מ"מ לעונה אחת; למנהרות נמוכות מומלץ עובי שבין 0.08-0.04 מ"מ, בהתאם לסוג הגידול ולעונה.
  1. קרינה בתחום אולטרה סגול ((UV – לקרינת ה-UV יש השפעה על היריעה, על הצמח, על החרקים ועל יחסי הגומלין ביניהם.
  • ייצוב – קרינת UV מאיצה את תהליכי הבליה של היריעה, וללא תוספים מייצבים מתקצר אורך חייה. קיימים תוספים מייצבים שונים, וריכוזם ביריעה שונה מיצרן ליצרן ובין היריעות השונות. אין קשר ישיר בין עובי היריעה לבין אורך חייה. רמת הייצוב ביריעה, איכות הייצוב, איכות חומרי הגלם ואיכות הייצור קובעים בסופו של דבר את אורך חיי היריעה בתנאי שימוש זהים (כמו גם צורת גג החממה, אופן הפריסה, השימוש, יישום כימיקלים במהלך הגידול ועוד).
  • חסימה חלקית בתחום ה-UV – משפיעה על התנהגות מזיקים (חרקים) ומחלות שונות. מניסויים, שבוצעו בחוות הבשור ובאזורים אחרים בארץ בהיקפים מסחריים, עולה כי יריעות עם תוסף חוסם UV מפחיתות חדירת מזיקים, כגון כנימות עש, תריפס קליפורני, מנהרנים וכנימות עלה. כמו-כן, נמצא שהתנהגות החרקים בתוך המבנה הייתה שונה, הם מאבדים את כושר ההתמצאות בסביבה חסרת UV, ורמת הנגיעות בווירוסים המועברים על-ידי כנימות עש טבק וכנימות עלה הייתה נמוכה יותר. לפיכך, ניתן להסיק כי השימוש ביריעות חוסמות UV (יריעות המכונות "אנטי וירוס") מפחית באופן ניכר את הצורך בחומרי הדברה בבתי צמיחה בגידולים שנבדקו. בנוסף לזאת, נמצא שיריעות אלה יציבות יותר לאורך זמן, אך בשלב זה הן מומלצות לעונת גידול אחת.

כיום, כשגוברת הדרישה להפחתת השימוש בחומרי הדברה, מומלץ להשתמש ביריעות אלה במרבית הגידולים, כמו עגבניות, גידולי עלים ותבלינים (פירוט ההמלצות לפי גידולים – בהמשך).

 

  1. תרמיות (IR) – תפקידו של תוסף ה-IR הוא להאט את קצב בריחת החום בקרינה חוזרת ארוכת גל (IR) בשעות הערב והלילה. יריעות תרמיות מסייעות לחיסכון ניכר בעלויות החימום (20%-25%) בבתי צמיחה מחוממים ולאגירת החום במהלך היום בבתי צמיחה שאינם מחוממים. באירועי הקרה נצפו הבדלים ברמת הפגיעה בצמחים, הנובעים, כפי הנראה, מאיכות יריעת הכיסוי. מבדיקות אקראיות עולה כי לחקלאים מוצע מגוון נרחב של יריעות בעלות תרמיות שונה, הנעה בין 50% חסימה בתחום הקרינה ארוכת הגל לבין 75% חסימה. ככל שרמת החסימה בתחום ה-IR גבוהה יותר, כך התרמיות גבוהה יותר. התקן הישראלי ליריעות תרמיות מחייב חסימה של 75% לפחות. המרכיב החשוב ביותר בקביעת התרמיות של היריעה הוא איכות התוסף ורמתו, והוא שונה בין יצרן ליצרן. בבדיקות סימולציה בתנאי מעבדה ובהצלבתן עם תוצאות חקלאיות בשטח, יש לאיכות התרמית השפעה רבה יותר על היריעה מאשר עוביה. אורך חיי התוסף הינו כאורך חיי היריעה.
  2. מונע עיבוי – AD (אנטי-דריפ) – תפקידם של התוספים מונעי העיבוי הוא למנוע התעבות של אדי מים על היריעה וטפטוף על הצמחים. יריעות ללא מונעי עיבוי מאפשרות הצטברות של טיפות מים על פני היריעה (מצדה הפנימי), מה שמפחית משמעותית, בשיעור של כ-50%, את חדירת האור, בהשוואה ליריעה בעלת תוסף מונע עיבוי. טפטוף על הצמחים יוצר תנאים נוחים להתפתחות מחלות נוף, המגבירות את הצורך בשימוש בחומרי הדברה. אורך חיי התוסף מושפע מעובי היריעה, מריכוז התוסף, מסוגו, ממועד פריסת היריעה ומתנאי האקלים במבנה. יש להקפיד על מדדים אלה בעת הרכישה מהיצרנים, כדי להבטיח את השימוש בעונת גידול מלאה אחת לפחות. פריסת היריעה תבוצע בדיוק לפי הנחיות היצרן. יש חשיבות לכיוון פריסת היריעה, כך שהתוסף מונע העיבוי יופנה כלפי פנים החממה.
  3. מונע ערפל – AF (אנטי פוג) – התכונה המשלימה את מניעת העיבוי היא מניעת ערפל במבנה. ערפל במבנה עלול להגביר התפתחות מחלות מעודדות לחות ולפגוע במעבר האור לצמחים. מומלץ לדרוש מהיצרן לכלול את שני המדדים הללו (אנטי דריפ ואנטי פוג) ביריעות, בשל חשיבותם הרבה להתמודדות במחלות ולהפחתת השימוש בחומרי הדברה.

 

יריעות לחצאית ולווילון צד

חצאית – יריעה במעטפת המבנה הקבורה בחלקה התחתון באדמה ובחלקה העליון מחוברת לקורה רוחבית. יריעות חצאית קשות להחלפה מדי שנה, ולכן זה נעשה מדי 5-3 שנים. העובי המינימלי הרצוי לחצאית הוא 0.2-0.15 מ"מ לחצאית. ניתן להשתמש בחומרים שונים, כגון יריעות ארוגות ("פלריג"), לוחות קשיחים (פוליקרבונט) או לוחות גמישים למחצה ("מפל").

וילון – וילונות הן יריעות במעטפת המבנה, המאפשרות אוורור לפי הצורך. ניתן לפתוח אותן ידנית או בצורה ממוכנת. כיוון שיריעות הווילון נפתחות ונסגרות מספר רב של פעמים במהלך העונה, יש להשתמש ביריעות עבות של 0.20-0.18 מ"מ ובעלות כושר עמידה לטווח ארוך.

 

המלצות יריעות כיסוי לגידולי ירקות שונים בבתי צמיחה שונים

פלפל

פלפל לשוק מקומי וליצוא גדל באזורי הארץ השונים, במגוון בתי צמיחה ובבתי רשת. אורך חיי היריעה בבתי צמיחה לגידול פלפל מושפע בעיקר מיישום גופרית באידוי או באופן אחר. הגופרית מקצרת את חיי היריעה באופן משמעותי. מומלץ להשתמש ביריעות שעוביין 0.12 מ"מ לעונת גידול אחת. רצוי להחליף את היריעות בתום עונת הגידול וסמוך ככל האפשר לעונת הגידול החדשה (כדי לשמור על שקיפותה). היריעות המומלצות הן יריעות תרמיות (IR) בכל מעטפת המבנה (גגות ווילונות).

יש להשתמש ביריעות כיסוי בעלות פיזור אור גבוה, המקטין את חשיפת הפרי לקרינה ישירה ומפחית נזקי מכות שמש. מומלצות יריעות בעלות רמת פיזור אור של 40%-60%, תלוי באזור הגידול ובמשך עונת הגידול. לגידול בערבה ניתן להסתפק ברמת פיזור אור נמוכה יותר בהשוואה לבקעה, שבה הגידול נמשך לתוך האביב המאוחר והקיץ המוקדם.

השקיפות המומלצת ליריעות לגידול פלפל לא תפחת מ-85%. שטיפת היריעות בגידול פלפל תרמה באופן מובהק לרמת היבול הכללי ולאיכותו. מניעת אבק על היריעות, באמצעות יריעות מונעות אבק או על-ידי הסרת האבק באופן מכני, תשפר את מעבר האור לצמחים.

 

עגבניות

בדומה להמלצות לגבי גידול הפלפל ובהתאם לאמור לעיל, יש להשתמש ביריעות תרמיות (IR) בכל מעטפת בית הצמיחה, למעט בחצאית, יריעות תרמיות בעלות עבירות אור גבוהה (85%-92%) ורמת פיזור אור נמוכה (30%), המכילות תוספים מונעי עיבוי. מומלץ להשתמש ביריעות בעובי של 0.12 מ"מ לעונת גידול אחת. רצוי להחליף את היריעות בתום עונת הגידול וסמוך ככל האפשר לעונת הגידול החדשה.

מומלץ להשתמש ביריעות חוסמות UV לגידול עגבניות. בניסוי מורכב, שהתקיים באזור הבשור ועמק בית שאן, לבחינת השפעת יריעות בולעות UV על פעילות דבורי בומבוס – לא נמצאה כל השפעה שלילית על פעילות הדבורים או על כמות היבול הכללי ואיכותו. מומלץ להיוועץ בעניין מיקום הכוורות באנשי השירות של החברות המספקות דבורי בומבוס.

 

מלפפון

גידול המלפפון שימש בעבר כצמח בוחן לבחינת יריעות פלסטיק לבתי צמיחה. תוצאות הניסויים העידו על תרומה מובהקת של איכות היריעות בהשפיען על היבול ואיכותו.

מומלץ להשתמש ביריעות בעובי מינימלי של 0.12 מ"מ, בעלות תרמיות גבוהה ככל הניתן (חסימה של 70% בתחום הקרינה ארוכת הגל (IR), שקיפות של 85% ומעלה, פיזור אור בינוני (50%) וחוסמות קרינת UV (ראו לעיל). חשיבות מרובה יש לתוספים המונעים ערפל וטפטוף (AF ו/או AD) למניעת התפתחות מחלות מעודדות לחות ולהפחתת השימוש בחומרי הדברה.

 

תבלינים, פרחי מאכל וגידולי עלים בבתי צמיחה

בשנים האחרונות בוצע מספר רב של ניסויים לבחינת ההשפעות של יריעות כיסוי שונות על תבלינים במבנים, במגוון אזורי הארץ. גידולים תחת יריעות בעלות תרמיות גבוהה הניבו תוצאות חקלאיות טובות יותר באופן עקבי בהשוואה ליריעות "פחות" תרמיות. המרכיבים ההכרחיים לקבלת תוצאות חקלאיות טובות ולשימוש מופחת בחומרי הדברה הם שקיפות גבוהה (88%-90%); תרמיות גבוהה; פיזור אור נמוך (10%-15%) – היות שכל גידולי העלים הם גידולים שרועים, אין תועלת מפיזור אור גבוה; מניעת עיבוי; חסימה בתחום הUV-, המשבשת את פעילות החרקים (ראו לעיל).

 

חצילים

בדומה להמלצות לגבי גידול העגבניות ובהתאם לאמור לעיל, יש להשתמש ביריעות תרמיות (IR) בכל מעטפת בית הצמיחה, למעט בחצאית – יריעות תרמיות בעלות עבירות אור גבוהה (85%-92%) ורמת פיזור אור נמוכה (30%), המכילות תוספים מונעי עיבוי.

בחממה מומלץ להשתמש ביריעות בעובי של 0.12 מ"מ לעונת גידול אחת. רצוי להחליף את היריעות בתום עונת הגידול וסמוך ככל האפשר לעונת הגידול החדשה. כאשר מגדלים במנהרות עבירות, מומלץ להשתמש ביריעות בעובי 0.10 מ"מ.

אין להשתמש ביריעות שבהן יש חסימה בתחום ה-UV, העלולה לפגוע בצבע פרי החציל, כפי שנמצא בעבר בכמה תצפיות וניסויים.

 

דלועיים במנהרות עבירות (מלון, אבטיח, קישואים)

מומלץ להשתמש ביריעות תרמיות בעובי 0.10 מ"מ. בניסויים רבים שנעשו בעבר, נמצא קשר ישיר בין רמת השקיפות ומידת התרמיות לבין רמת היבול, איכותו ובכירותו. ככל שהתרמיות והשקיפות היו גבוהות יותר – כך היבול היה בכמות גדולה יותר, באיכות טובה יותר ובכיר יותר. רמת שקיפות של 88% ומעלה היא הרמה המומלצת. לגידול בהדליה יש להעדיף יריעה בעלת פיזור אור בשיעור של 50%, ובגידול שרוע של דלועיים – 20%-30%. חשוב להשתמש ביריעות המכילות תוסף למניעת עיבוי AD ותוסף AF.

 

מנהרות נמוכות
minhart-nemu_s

בעונת החורף מגדלים גידולים רבים במנהרות נמוכות, כגון תות שדה, קישואים, מלונים, אבטיח, פלפל ועגבניות. הדרישות מיריעות הפוליאתילן במנהרות נמוכות דומות בחלקן לאלה של יריעות הכיסוי למנהרות עבירות ולחממות.

בתות שדה עובי היריעות הוא 0.08 מ"מ, ותכונותיהן דומות ליריעות המתאימות לכיסוי מבנים: תרמיות גבוהה, שקיפות גבוהה, פיזור אור נמוך, מניעת עיבוי ותכונות מכניות משופרות, משום הצורך התכוף בפתיחה ובסגירה של מנהרות נמוכות לאוורור במהלך הגידול.

ליתר הגידולים המצוינים לעיל היריעות מיועדות לתקופות גידול קצרות יחסית, כך שעוביין המומלץ הוא בין 0.05-0.03 מ"מ, הן בעלות תכונות תרמיות, מונעות עיבוי, מחוררות או בלתי מחוררות. בגידולים כפלפל בבקעת הירדן, נהוג להשתמש ביריעות מחוררות בשטח כולל של 10%-18% משטח היריעה, כדי לאפשר הגנה מכנית על הגידול לאורך זמן ולמנוע עודפי חום ולחות, העלולים להזיק להתפתחותו התקינה של הצמח ולפגוע בפוטנציאל ההנבה. מנהרות לטווח קצר (מלונים, אבטיחים, קישואים) מכסים ביריעות "רגילות" (יריעות מיוצבות UV ללא תוספים מיוחדים, המפורטים לעיל), כיוון שלאחר זמן קצר פותחים "חלונות" לצורך אוורור, כך שהתכונות התרמיות ומניעת העיבוי מיותרות.

יש לזכור:

  • להקפיד על קניית יריעה בעלת תקן ישראלי (מס' 821). התקן נכתב ונערך על-ידי מכון התקנים, אך טרם נחתם סופית והופץ ברשומות.
  • על היצרן לציין את התכונות ורמתן ביריעה: שקיפות, תרמיות, מניעת עיבוי ועמידה בפני קרינה (UV).
  • יש לשמור את מדבקת הזיהוי של הגליל ופיסת יריעה בגודל A4 בקלסר במחסן המגדל למשך כמה שנים, לצורך השוואת יריעות, תלונות וכו'.
  • עובי יריעה מינימלי למנהרות עבירות הוא 0.10 מ"מ; עובי יריעה מינימלי לחממות הוא 0.12 מ"מ.
  • להקפיד על אופן הפריסה, כך שהכיתוב על גבי היריעה יהיה קריא מבפנים (מתוך החממה).
  • לפרוס בשעות הקרירות ולמתוח עם ההתחממות.
  • לצבוע את הקשתות בחומר לבן אקרילי. ניתן לצבוע את היריעה מבחוץ בנקודות המגע עם שלד המבנה, וזאת למניעת התפרקותה כתוצאה מהתחממות יתר של המתכת.
  • לאחסן את הגלילים במקום קריר.
  • לשמור גלילים רזרביים במחסן, למקרה של סופה.
  • להקפיד על כך שהיריעה תהיה מתוחה על הגג ולא רפויה – רפיון היריעה על הגג מקצר את חייה באופן קיצוני.

 

כל ההמלצות הכלולות בפרסום זה הן בגדר עצה מקצועית בלבד.