מאת שמשון עומר, ממ"ר דלועיים

 

מקור האבטיח באפריקה, דרומית לקו המשוה, שם הוא גדל בבר. במצרים הוא מוכר מתקופת הברונזה, ומשם עשה דרכו להודו ולישראל.

ידועים זנים מרים וזנים מתוקים, ונראה שהאבטיח התרבותי מקורו בברירת זנים מתוקים ובגידולם בתרבות.

בסך-הכול מגדלים בארץ 35,000-30,000דונמים אבטיחים. סך-כל הייצור של האבטיחים בארץ נאמד בכ180- אלף טונות.
העונה נחלקת לשניים:

  • אבטיחים בכירים, הגדלים תחת חיפוי פוליאתילן (מנהרות נמוכות או מנהרות עבירות) – בטכנולוגיה זו מגדלים כ13,000- דונמים.
  • אבטיחים בעונה, הגדלים בשדה פתוח – בטכנולוגיה זו מגדלים כ20,000- דונמים.

עונות גידול ואזורים

  • בתחילת שנות השבעים חלה תפנית בגידול האבטיחים, עם הכנסת הטכנולוגיה של שימוש ביריעות פוליאתילן. עונת הגידול התרחבה לאזורים חמים, דוגמת הערבה ובקעת הירדן, שם אימצו טכנולוגיה זו, שהביאה להקדמת קטיף האבטיחים. האבטיח, שהיה מזוהה יותר מכל גידול אחר עם הקיץ, הפך להיות מצוי ברוב חודשי השנה, מחודש מרץ עד נובמבר.
    בעונה המוקדמת (מרץ-מאי), תחילת הקטיפים היא מאיזור הערבה וכיכר סדום, אחריה מצפון ים המלח, עמק בית-שאן והנגב המערבי, ובהמשך הגידול בשדה הפתוח מאיזור עפולה, גליל מערבי, נגב והמרכז.
    בשנים האחרונות חלה ירידה בגידול האבטיחים בגולן, והגידול הועתק לאיזור הנגב ולמרכז.
    מו"פ בגידול אבטיחים
    המוצר הנדרש הוא זן עתיר יבול, שהתפלגות הגידול שלו מתאימה לשוק הצרכנים. בדרך כלל זהו פרי בין 10-6 ק"ג, עמיד בשדה לתנאי גידול משתנים, עמיד לאחר ההבשלה, יציב ואינו רגיש למחלות. מבחינת האיכות – פרי מתוק, טעים, בעל מרקם נעים, ציפה אדומה, ללא חללים וללא כתמים, בעל קליפה עבה – אם כי לא עבה מדי, בעל כושר אחסון טוב ועמידות בהובלה.טיפוח
    טיפוח האבטיחים נעשה בשני ערוצים:
    · המשך טיפוח זנים גדולים, 10-6 ק"ג ללא גרעינים, איכותיים;
    · זני "סידלס" ננסיים במשקל 3.0-1.5 ק"ג, טיפוס הנקרא גם "אבטיח אישי". לטיפוס זה פוטנציאל שיווקי הן באירופה והן בשוק המקומי.

    הרכבות
    ביסוס הגידול על שתילים מורכבים, באמצעות טכנולוגיה שמטרתה הבסיסית היתה פתרון להגבלות השימוש במתיל ברומיד, והיא הצליחה מאוד. פיתוח השיטה מחייב התאמות אגרוטכניות. עיקר העבודה כיום הוא בהשפעת כנות מזנים שונים על איכות האבטיח וטעמו.

    גידול במים מליחים
    לימוד היבטים הקשורים בגידול אבטיחים במים מליחים באיזור רמת נגב, לקראת פיתוח ענף חדש באיזור.

    גידול במים מושבים
    לימוד היבטים הקשורים בגידול הן של אבטיחים רגילים והן של אבטיחים מורכבים.

    יישום של מווסתי צמיחה לחנטה
    פיתוח טכנולוגיה לשימוש במווסתי צמיחה, לחנטה מוקדמת בחורף ולעיצוב החנטה בקיץ.

    אינטרודוקציה של זנים חדשים
    במערכת של מבחני זנים ארצית, בעונות שונות באזורים השונים, אנו בוחנים זנים חדשים, איכותיים, בעלי חיי מדף טובים.

    הגנת הצומח
    המשך פיתוחן של חלופות כימיות ואגרוטכניות כנגד מחלות קרקע, במקום מתיל ברומיד.

    מחלות וירוס
    פיתוח ואימוץ של טכנולוגיות להפחתת מחלות וירוס, שימוש ביריעות בולעות הגנה UV ברשתות, לימוד ממשק הדברה, יישום של "הגנה הדדית" באמצעות וירוס מוחלש.

    עיקר ההתפתחויות שחלו בענף בשנים האחרונות
    · ביסוס אגרוטכניקת ההרכבות באבטיח, לימוד היבטים שונים הקשורים בשיטת הגידול והרחבת השטחים לכדי 25% מהיקף השטחים;
    · הרחבת השימוש במווסתי צמיחה לחנטה מוקדמת בחורף ולייצוב החנטה בקיץ – שיטה המאפשרת הבכרה משמעותית ולמעשה את הספקת האבטיחים במשך כל השנה;
    · חדירה מסחרית של זני אבטיח חדשים והתאמתם לעונות גידול שונות: 616, 1262, 8003, 1032 – עבודה אינטנסיבית בבחינת זנים חדשים, שהביאה להרחבת מגוון הזנים המומלצים לגידול בצד הזן הוותיק 313;
    · הרחבת השטחים המחופים בפוליאתילן שחור אלומיניום במקום פוליאתילן שקוף בעונה החמה, שינוי שהביא לייצוב הגידול ולשיפורו, עקב תנאי גידול טובים יותר יחסית לפוליאתילן שקוף.

    יעדים עיקריים לעתיד

    שיפור וייצוב איכות המוצר
    · המשך בחינת כנות והתאמתן לתנאי הגידול, לקבלת פרי איכותי;
    · אינטרודוקציה של זנים איכותיים בעלי פוטנציאל סוכר גבוה, גם על רקע של טמפרטורות גבוהות בקיץ;
    · פיתוח ענף חדש באיזור רמת נגב בעונת הקיץ המאוחרת, עונה בה תנאי הגידול במרבית אזורי הארץ נחותים ואינם מתאימים לגידול אבטיח איכותי;
    · קביעת סטנדרט לאבטיח ומיתוג מוצר איכותי, בשיתוף פעולה של המגדלים, המשווקים, ובתמיכה של מועצת הירקות.

    פיתוח והחדרה של מוצרים חדשים
    · פיתוח טכנולוגיית גידול המתאימה ל"אבטיח אישי" בגודל 3.0-1.5 ק"ג;
    · החדרה של טיפוסי פרי חדשים, שונים בצבעם ובצורתם, בעלי תכונות מיוחדות, צורה מתאימה לאחסון, רמה גבוהה של ליקופן, מתיקות מיוחדת, ציפה צהובה ועוד.