מרכז המבקרים החדש בנחל עוז

 

שוחחנו עם ידידנו, יענקלה כהן, היזם והמקים של מרכז המבקרים "עוז בנגב", שהוקם בקיבוצו, נחל עוז.                                  

 

איך נולד הרעיון של הקמת מרכז המבקרים?

באחד הימים ב-2006 פגשתי את נונה (אברהם ארליך) במסדרונות מועצת הצמחים, והוא אמר לי, "אבא שלי הקים את מוזיאון הדבש ביפעת, למה לא תקים מוזיאון תפוחי אדמה בנחל עוז?", עניתי לו מיד שקניתי את הרעיון.

ב-1962 ביקרתי לראשונה בארה"ב, במדינת אידהו (אסם תפוחי האדמה של ארה"ב), כדי ללמוד כיצד מגדלים תפוחי אדמה במדבר ולשנות את שיטות הגידול שלנו, שהתבססו על ידע אירופי, ושם ראיתי לראשונה מוזיאון לתפוחי אדמה. שנים מאוחר יותר ביקרתי במוזיאון דומה בבלגיה. כך שהיה לי מושג איך לגשת לנושא.

משנרתמתי לרעיון, פניתי למוזיאונים הנ"ל וקיבלתי מידע רלוונטי איך להקים פרויקט כזה, מה התוכן הרצוי ואופן ההפעלה. התחלתי לגלגל את הרעיון בין אנשי הענף בקיבוץ וקיבלתי תגובות חיוביות, ואילו מחברי הקיבוץ קיבלתי כתף קרה (לא האמינו בהיתכנות הכלכלית). הקצו לי את חדר האוכל הישן, מבנה ששימש כמחסן, והתנו שהקיבוץ לא ישקיע בפרויקט. ב-2008 הקמנו עמותה ויצאנו לדרך. ראשית התחלתי בגיוס משאבים, וראשונים נענו ארגון מגדלי ירקות, מועצת הצמחים, משרד החקלאות והחטיבה להתיישבות. בהמשך הצטרפו כמובן גופים נוספים.

הפרוגרמה הראשונה, שהייתה צנועה למדי, נערכה על-ידי המומחה לתיירות, אילן בן יוסף, והציגה השקעה של 2 מיליוני ש"ח, שתתפרס על פני 3 שנים. כשהוצגה התוכנית בפני הנהלת העמותה, היא נדחתה בטענה שצריך להתחיל עם פרויקט מרשים, שייצור חוויה למבקר וימשוך קהל, וסוכם לשנות כיוון. יצא מכרז לבחירת חברה שתתכנן את הפרויקט, ונבחרה חברת דיסק-און פרו שהציגה פרוגרמה חדשה, שעלותה הוערכה ביותר מ-8 מיליוני ש"ח. לאחר תקופה יחסית די ארוכה, למדנו שלגייס את סכום כזה זו משימה שעלולה להימשך שנים ארוכות והחלטנו, בעצה אחת עם המועצה האזורית שער הנגב, שליוותה באופן צמוד את הפרויקט, לפצל את תהלך ההקמה לשני שלבים ולהסתפק בתקציב של 4 מיליוני ש"ח לשלב א', ועם זה יצאנו לדרך.

מדוע התהליך נמשך כל כך הרבה זמן?

תחילה הערכתי שהזמן הנדרש להקמה הוא 6-5 שנים, ובעלי ניסיון בענף שפגשתי הזהירו אותי שאני אופטימי מדי וכי זה יארך לפחות 10 שנים. מסתבר שגם הם טעו, וזה נמשך קצת יותר מ-15 שנה…

החודש אנחנו מתחילים בהרצת המקום ומקווים לפתוח רשמית בחג השבועות הבא (בתנאי שלא תהיה קורונה).                                                                                      המכשולים  והקשיים שליוו את תהליך ההקמה לא יאומנו. זה מתחיל  בגיוס משאבים ובבניית אמון של הגורמים המעורבים, ושוב מן הראוי לציין את התמיכה הרבה שקיבלתי מארגון מגדלי ירקות, ממועצת הצמחים ומהמועצה האזורית, שעזרו לגייס גם  מוסדות ממשלה.  המכרזים השונים, לבחירת המתכננים, אישור התכניות ולאחר מכן הביצוע, בעיקר של שיפוץ מבנה חדר האוכל וכל מה  שקשור באישורים השונים, ירחם האל כמה זמן נדרש לכל דבר. באמצע היו שלושה מבצעים ברצועת עזה, כך שללא תמיכה ועידוד של כמה אנשים טובים במערכת, לא היינו מגיעים ליום הזה של הפתיחה.

מה התכנים שיהיו  במרכז המבקרים?

הצבנו לעצמנו מספר מטרות, שלאורן תוכננו הפעילויות והמיצגים השונים, שיותאמו כמובן לשלבי ההקמה. חשוב לציין, שמרעיון מקורי של מוזיאון תפוחי אדמה, שיתרכז רק בנושא הזה, לפי דרישת מועצת הצמחים הרחבנו את היריעה והחלפנו את השם למרכז מבקרים לתפוחי אדמה וירקות. כאשר קיבלנו תרומה מקרן מורשת (1 מיליון ש"ח), הרחבנו פעם נוספת את  המטרות והוספנו את מורשת הביטחון והחקלאות של נחל עוז והאזור  ושינינו את השם ל"עוז בנגב".

בשלב א' נציג את ההיסטוריה של הקיבוץ, הן הביטחונית והן החברתית והחקלאית (סרט, תערוכה וסיורים בקיבוץ ובשדות). נציג את תהליכי הגידול של תפוחי אדמה ונשלב פעילויות שונות, כמו כנסים בתחומים שונים, בעיקר מקצועיים, סדנאות קולינריות (בעיקר סביב תפוחי אדמה), ימי עיון ותערוכות. נקיים שיתוף-פעולה עם אתרי תיירות נוספים באזור, במטרה לחזק את תשתית התיירות בנגב המערבי, וכמו-כן שיתוף-פעולה עם חקלאים בגדה וברצועה (יש מגעים). כמו-כן, נקים מגרש להצגת כלים שונים מתקופות שונות, באמצעותם ניתן ללמוד על התפתחות המיכון החקלאי.

בשלב ב' (כשנשיג את המימון), נציג סרט שיטפל באופן יסודי בנושא תפוחי אדמה, החל ממקורותיהם (פרו) ועד לצלחת בבית, וכן מערכות מולטימדיה עם הפעלות שונות, שמראות את כל הפעילויות בגידול. בנוסף, תוקם סדנת יצירה, בעיקר לילדים, בה יוכלו להפעיל את דמיונם ולהכין יצירות שונות מירקות, וגם נקים חלקת הדגמה של גידולי ירקות, להמחשה  ריאלית. בתוכנית ייכלל ביקור ברפת ובמשק חי, ובבארות יצחק הישנה ( בשיתוף-פעולה עם עלומים) נקיים תצפית על הגבול. בכוונתנו ליצור במקום פעילות, שתעודד את השימוש בירקות ובתפוחי אדמה בעיקר ותקרב את הציבור הרחב לנושא החקלאות, ועוד היד נטויה.

כיצד יפעל המקום מבחינת הדרכה, ימים ושעות פעילות?

בעצם ימים אלה אנו מתחילים להריץ את המקום, במגמה לחשוף ליקויים ופגמים לפני שנפתח במתכונת מלאה. לכן עדיין לא נקבע לוח פעילות מפורט. המגמה היא להיעזר בעיקר במדריכים מקומיים (יש היענות רבה) בהתנדבות. נתחיל לפתוח בהדרגה ונתאים את עצמנו להתפתחות בשטח. התגובות הראשונות שקיבלנו הן מצוינות.

ולסיכום, כולכם מוזמנים לבוא ולבקר ולהביא גם את החברים והשכנים והילדים כמובן. המעוניינים יכולים להתקשר אל סער ברקאי 054-2503464 או אל שיר טרנטו (רצוי) 054-7917295.

יענקלה – בהצלחה!