מבזק 154 – ספטמבר 2004

יוסי ארזי


כמקובל בעשור האחרון, נערכה בחסות ארגון מגדלי ירקות, ב-31.8.04, תצוגת זנים חדשים של תפוחי-אדמה, אשר גודלו במהלך עונת האביב.

לתצוגה, שנערכה בקיבוץ ארז, הגיעו למעלה מ-200 אורחים – מגדלים, מדריכים, חוקרים, נציגי חברות הזרעים וספקיות תשומות לחקלאות, אנשי התעשייה, נציגי משרד החקלאות והמועצה הצמחית וכל מי שהגידול קרוב ללבו.

הוצגו מעל 50 זני תפוחי-אדמה חדשים, אשר גודלו בשלושה אתרים, המייצגים את אזורי הגידול העיקריים: השרון, אזור החול ואזור הלס בנגב הצפוני-מערבי. בנוסף, הוצג מספר מצומצם של זנים שנבחנו בעמק החולה.

למשתתפים חולקה חוברת, המסכמת בפירוט את תוצאות הגידול בכל אזור ואזור, הן בעונת האביב והן בעונת סתיו-חורף הקודמת, תוך השוואה בין האזורים וניתוח התוצאות, כדי להכתיר את הזנים המצטיינים בכל אתר בדיקה.

שמעון ורשבסקי, כמרכז פרוייקט הזנים החדשים, סיכם את מבחני השנה במלל ובתצוגה ממוחשבת. בנוסף, נישאו שתי הרצאות קצרות, האחת מפי ד"ר נקדימון אומיאל (המחלקה לפרחים, מנהל המחקר החקלאי), דנה בהיבטים גנטיים ובמוטציות בריבוי חומר צמחי, והשנייה מפי אולגה רז, דיאטנית קלינית, מנהלת היחידה לתזונה בבית-החולים איכילוב, אשר הציגה את הערכים התזונתיים של פקעות תפוחי-אדמה ואת חשיבותו של הירק בסל המזון הבסיסי של האדם, כספק עמילן, ויטמין C ואשלגן. הועלתה האפשרות לשפר את הערך התזונתי באמצעות התערבות מטפחים, על-ידי שינוי יחסי העמילנים השונים בפקעות, ובכך להגדיל את טווח צרכני הירק גם לניזונים מדיאטות רפואיות.

בפתיחת המפגש הועלה זכרם של שני חברים יקרים וקרובים, אשר נפטרו בטרם עת במהלך השנה, חצקו וביני ז"ל.

חצקו, חבר קיבוץ גבים לשעבר ועובד מועצת הירקות במשך שנים רבות, ראה בגידול חלק מעצמו. גם אם לא עמד בחזית הענף, פעילותו הענפה מאחורי הקלעים, באיסוף ובניתוח נתוני השיווק והמלאי, יחסי החברות שבנה ואמינות עבודתו היו אחד הגורמים בהצעדת הענף קדימה.

ביני שפריר, חבר נחל עוז, פעל במשך שנים רבות במפעלים האזוריים בשער הנגב ובאבשלו"ם בנושאי תפו"א, ותרומתו לנושא ניכרה ועדיין ניכרת.

יהי זכרם ברוך.

יוסי ארזי סקר את השנה האחרונה וציין את ההגדלה בכמויות היצוא של תפוחי-אדמה טריים לאירופה המערבית במהלך הסתיו-חורף ובתחילת האביב. כמויות היצוא נשקו 250,000 טונות, וגם התמורה למגדלים הייתה מבורכת. הדבר התאפשר הודות לניצול חלון הזדמנויות שנפתח, כתוצאה מבצורת ממושכת בקיץ שעבר באירופה, שפגעה ביבולים וביתר שאת באיכות.

בנוסף הוצגו אתגרי הענף לשנים הבאות:

1. העלאת הצריכה לנפש במדינה לרמה של 50 ק"ג בשנה (תוצרת טרייה ומעובדת גם יחדיו). הדבר ניתן להיעשות על-ידי הקפדה על שיווק תוצרת איכותית במחירים הוגנים לצרכן וכאלו שיאפשרו קיום בכבוד של החקלאי, במשולב עם מסע הסברה להטמעת הערך התזונתי של הירק.

2. זרעים כחול-לבן, הן כמחליפי יבוא והן להספקת הצריכה של מדינות שכנות, כאשר חומות השנאה תיפולנה וחסמי הסחר ייעלמו. כדי להיות מוכנים ליום זה, יש להקים את התשתיות הנאותות, לרכוש את הידע המתאים ולדאוג כי יהיו בידינו התקנים והאישורים שיאפשרו לפעול בשוק הבינלאומי. מבצע זה, כפרוייקט לאומי, מחייב מעורבות עמוקה של משרד החקלאות והגופים הנספחים.

3. התארגנות בגידול ובשיווק לגופים גדולים, כמקבילה לתהליך שעובר על החקלאות במערב אירופה ובארה"ב, כדי לעמוד טוב יותר באתגרי העתיד.

תודות נשלחו לצוות הזנים החדשים, על פעלו המקצועי המתמשך, ליעקב מזרחי, עם סיום תפקידו במועצת הצמחים, על פעלו ותרומתו לכלל ענף הירקות בכלל ולגידול תפוחי-אדמה בפרט, וכן לאסתי דרור ולצוותה בארז על האירוח הנפלא.

לסיום, נשלחה ברכת שנה טובה לכל באי הכנס – מי ייתן ותהיה זו שנת בריאות, שלום וביטחון, הן אישי והן כלכלי.

כחקלאים, שנתברך בשנה בה יתנו השמים גשמים במועדם ובכמות רצויה, והאדמה תיענה למעשינו ולתפילתנו, ונזכה לחיות בכבוד כחקלאים ולא להזדקק לעזרת הזולת.