כרפס ריחני (סלרי)- Apium graveolen:
מיון מדעי:
ממלכה: צומח
מערכה: בעלי פרחים
מחלקה: דו- פסיגיים
סדרה: סוככאים
משפחה: סוככים (Umbelliferae)
סוג: כרפס ריחני (Apium graveolens)
מין: כרפס השורש ('סלרי ראש'; 'סלרי אשרוש') (A. graveolens var. rapaceum (celeriac) )
כרפס עלים ('סלרי פטוטרות'; 'סלרי עלים') (A. graveolens var. dulce (celery))
כרפס עלים לקצירה (A. g. var. secalinum (soup celery))

 

saleri-b

 

מקור ותפוצה:
כרפס ריחני הינו סלרי בר, הצומח גם בארץ ולו הסטוריה עתיקה.
זהו צמח דו-שנתי אשר מקורו באגן הים-התיכון.
תפוצתו העיקרית בארה"ב ואירופה, בהם הדרישה רבה ברוב חודשי השנה.
כללי:
הסוג כרפס ריחני – ממשפחת הסוככים, מונה כ-20 מינים שונים בבר, בעל 3-4 מינים מתורבתים ולמעלה מעשרה זנים המשמשים כירק, תבלין וצמח מרפא.
הצמח נאכל או שמיש על כל חלקיו- שורש / גבעול / עלים / זרעים.
זרעי הסלרי מזינים ומשמשים לתיבול תבשילים, רטבים ומרקים, המוסיפים טעם אופייני לכרוב כבוש.
שמן זרעי הסלרי מגוון את טעמם של משקאות אלכוהוליים ומוסיף ניחוח בתעשיית הבשמים והקוסמטיקה.
כרפס ריחני הינו צמח אוהב מים, הגדל בבר במקומות לחים (ביצות), בצידי נחלים ואף באזורי סלעים הסמוכים לחוף הים.
בין מיני הסלרי קיים גם סלרי לזרעים- (A.g. var.secalinum)- הדומה יותר לצורת זן הבר, ומיועד להפקת זרעים.
בוטניקה:
עלי הכרפס מנוצים ומחולקים לשלשות.
הפרחים לבנים-ירקרקים, ערוכים בסוככים צפופים.
הפרי – הינו זרע כמעט עגול, פחוס בצד אחד ומצולע.

מקורות:
הכרפס הינו גידול תרבות עתיק הידוע מסין כבר לפני 3,000 שנה, ממצרים יוון ורומא.
שרידים של סלרי בר נמצאו שזורים בזר בקברים עתיקים; הומרוס כותב על הסלרי ביצרתו 'אודיסאה', במאה ה-9 לפנה"ס; היוונים השתמשו בו לעיטור ראשם של האתלטים; הרומאים השתמשו בו כירק למאכל, תיבול ומרפא;
במשנה מוזכר הסלרי במסכת שביעית: "הכרפס בנהרות פטורים מן המעשרות"(שביעית ט', א');
ופסח נקבע לסלרי מקום בצלחת ליל הסדר.
לסלרי הסטוריה עתיקת יומין, ושימש כאחד הצמחים העיקריים לטיפול בדלקות בדרכי השתן.
ריבוי, זנים וגידול:

ריבוי הסלרי הינו מזרעים, המונבטים במשתלות ומועברים כשתילים לשדה.

מהסוג כרפס ריחני, שהינו סלרי בר- פותחו מינים וזנים לחקלאות.
כל זני הסלרי בחקלאות מיועדים לגידול בשטחים פתוחים.

בשטחי החקלאות בארץ מגדלים:
מין: סלרי אשרוש (המכונה 'סלרי ראש'): צוואר שורש מעובה ורב-משקל, המשמש כירק למאכל, תבלין וצמח מרפא.
הפטוטרות קצרות יחסית; הפטוטרות והטרפים ריחניים מאד, צבעם ירוק כהה ומשמשים כתבלין.
חלקי הצמח משמשים גם לייבוש, להכנת אבקות מרק ומן הפירות מפיקים את שמן הסלרי, המשמש כתרופה עממית ותבלין.
זנים של סלרי אשרוש:
כל זני סלרי אשרוש מיועדים לשוק מקומי; מרווח השתילה 20 ס"מ ומספר השתילים לדונם כ-10,930.

'סיזר'- בעל אשרוש גדול וחלק, בגוון קרם, עונת הגידול ממועד השתילה – ספטמבר עד פברואר ומשך הגידול 80-130 יום.
'סנו וויט'- בעל אשרוש בינוני וחלק, בגוון קרם, עונת הגידול ממועד השתילה – מרץ עד אוגוסט ומשך הגידול 90-110 יום.
'מנטור'- בעל אשרוש בינוני וחלק, בגוון קרם, עונת הגידול ממועד השתילה – מרץ עד אוגוסט ומשך הגידול 90-110 יום.
'כהן'- בעל אשרוש קטן מאד ומחוספס, בגוון קרם, עונת הגידול ממועד השתילה – ספטמבר עד ינואר ומשך הגידול
90 – 120 יום.

ביחס לכל זני סלרי אשרוש- המרווח בין השורות 25 ס"מ והאיסוף חד-פעמי.

מין: סלרי פטוטרות – (המכונה 'סלרי עלים'): אינו יוצר אשרוש מעובה, הפטוטרות ארוכות ובשרניות הנאכלות כירקות והעלווה משמשת כתבלין לתבשילים.
זנים של סלרי פטוטרות:
'ארלי-בר'- צורת הקולס די קצר וצמוד, גוון ירוק, עונת גידול ממועד שתילה- מרץ עד אמצע ספטמבר, משך הגידול 80-90 יום, מרווח שתילה 20 ס"מ, לשוק מקומי.
'ספרקטוס'- צורת הקולס ארוך מאד, צמוד וגס, גוון ירוק בהיר, עונת גידול ממועד שתילה- אוגוסט, ינואר עד פברואר, משך הגידול 80-120 יום, מרווח שתילה 18-20 ס"מ, לשוק מקומי ויצוא.
'סאמיט'- צורת הקולס ארוך וצמוד, גוון ירוק כהה, עונת גידול ממועד שתילה- ינואר עד פברואר, משך הגידול 100-120יום, מרווח שתילה 18-20 ס"מ, לשוק מקומי ויצוא.
'טנדרקריס'- צורת הקולס ארוך, צמוד ועדין, גוון ירוק כהה, עונת גידול ממועד שתילה – 10 בספטמבר עד נובמבר, משך הגידול 100-135 יום, מרווח שתילה 18-20 ס"מ, ליצוא.
'מונטריי'- צורת הקולס ארוך מאד וצמוד, גוון ירוק כהה, עונת גידול ממועד שתילה – אוקטובר עד נובמבר, משך הגידול 110-135 יום, מרווח שתילה 18-20 ס"מ, ליצוא.
'טרינובה'- צורת הקולס ארוך מאד וצמוד מאד, גוון ירוק כהה, עונת גידול ממועד שתילה – ספטמבר עד נובמבר, משך הגידול 100-135 יום, מרווח שתילה 18-20 ס"מ, ליצוא.

ביחס לכל זני סלרי הפטוטרות- המרווח בין השורות 25/60 ס"מ והאיסוף חד-פעמי.
(המידע באדיבות גדי צפריר, מרכז תחום ירקות עלים וכרוביים, בשירות ההדרכה והמקצוע במשרד החקלאות).

טיפים לגידול סלרי בגינה:
ניתן לזרוע סלרי כל השנה, אך עדיף לגדלו כגידול סתיו/חורף.
סלרי, כאמור, הינו גידול אוהב מים ויש להשקות את השתילים שהועברו לאדמה לצורך קליטתם בקלות.
הסלרי גדל טוב יותר כאשר האקלים קר והזמן המתאים לזריעה הוא בספטמבר.
טוב להשרות את הזרעים ללילה במים פושרים, להחשת הנביטה.
הנביטה איטית, כארבעה שבועות ורצוי לזרוע בארגז הנבטה.
רצוי שאדמת ההנבטה תהייה קלה לניקוז אך עשירה בחומר אורגאני (חול וקומפוסט- יחס 1-3).
כאשר השתילים מוכנים, מעבירים אותם לעציצים ומחכים עד בוא האביב, ושותלים בגינה, באדמה עשירה בקומפוסט.
כאשר זורעים ישירות בערוגות, יש לדלל את השתילים שגדלו ולשמור על רדיוס של 10 ס"מ מסביב לכל שתיל.
החל מהשנה השניה הסלרי זורע את עצמו, וכדי לקבל יבול זרעים רצוי לגזום את הצמח בסוף השנה הראשונה עד לגובה 30 ס"מ מהקרקע.
רצוי להשקות בטיפטוף והיבול מתקבל תוך 90-140 יום מהזריעה.

(מקור: 'על תבלינים וצמחי מרפא', מאת: דרורה חבקין, בהוצאת משרד הבטחון).

תזונה:
הסלרי הינו בעל ערך קלורי נמוך, המהווה מקור לויטמינים ואשלגן.
סלרי מכיל ויטמין K- החיוני לקרישת הדם ולחיזוק העצם; פולאט (חומצה פולית)- התורמת למניעת מומים מולדים במערכת העצבים ולהפחתת הסיכון למחלות לב; אשלגן- התורם להפחתת סיכון ליתר לחץ דם ולחיזוק העצם; וסיבים תזונתיים המסייעים בהסדרת פעילות מערכת העיכול והאטת ספיגה של סוכר וכולסטרול.
סלרי עלים (A. graveolens var. dulce (celery)) הרכב תזונתי:

ערכים תזונתיים נבחרים
ל-100 גר' גבעולי סלרי טרי חי
ולמנת הגשה:
100 גר' % מהמנה
המומלצת
אנרגיה (קק"ל) 14
שומן (גר') 0.17
חלבון (גר') 0.7
פחמימות (גר') 3
סיבים תזונתיים (גר') 1.6 5%
נתרן (מ"ג) 80
אשלגן (מ"ג) 260 6%
ויטמין B2(מ"ג) 0.06 5%
ויטמין B6(מ"ג) 0.07 5%
פולאט (חומצה פולית) (מק"ג) 36 9%
ויטמין K (מק"ג) * 29 28%
מים (גר') 95

פיטו כימיקלים: בטא-קרוטן ולוטאין (פיגמנטים צהובים-כתומים), פטלידז, קומרינים, אפיגנין, לוטאין ועוד.

סלרי אשרוש (A. graveolens var. rapaceum (celeriac) ) הרכב תזונתי:

ערכים תזונתיים נבחרים
ל-100 גר' שורש סלרי מבושל: 100 גר' % מהמנה
המומלצת
אנרגיה (קק"ל) 27
שומן (גר') 0.2
חלבון (גר') 1
פחמימות (גר') 6
סיבים תזונתיים (גר') 1.2 4%
נתרן (מ"ג) 61
ברזל(מ"ג) 0.4 2%**/5%
ויטמין B6(מ"ג) 0.1 7%
מים (גר') 90

פיטו כימיקלים: אפיגנין (פלבנואיד).

סגולות רפואיות:

הסלרי למיניו מסייע : בהורדת חום; השמדת תולעי מעיים; נוגד עוויתות; משכך גזים בקיבה; מרגיע; משתן; ממריץ ומחזק; מעודד את המחזור; מוריד לחץ דם; מפחית בצקות; מסייע בהורדת סוכר (בעיקר באמצעות הזרעים); מרגיע את מערכת העצבים; אנטי-דלקתי; לטיפול בדלקת פרקים; ממריץ את פעולת הכבד ומשפר את תפקוד הכליות.
אפיגנין(Apigenin)- פלבנואיד המאט התפתחות סרטן הערמונית, ומפחית סיכון למחלות סרטן הקיבה והמעי הגס.
הסלרי מכיל כמות מרשימה של אשלגן, סידן, ברזל, נתרן וויטמין C.
(n-butyl-phthalide-3)- רכיב הפעיל בעיקר במיץ סלרי, אשר מסייע בהורדת כולסטרול.
Pthalides- קבוצת רכיבים המסייעים בהרפיית שרירים סביב העורקים ובכך מסייעים בהורדת לחץ הדם.
קומרינים- Coumarins – הפועלים נגד רדיקלים חופשיים, במניעת תהליכי חימצון, פגיעה בתאים, מניעת מוטציות ובכך פועלים למניעת תהליכים מסרטנים. הקומרינים מגבירים את פעילות הכדוריות הלבנות בדם ובכך מחזקים את מערכת החיסון.
לוטאלין- Luteoline- השייך למשפחת הפלבנואידים, המונע היווצרות דלקות במוח, תהליך שעשוי לעכב תהליכי למידה וזיכרון- ובעל השלכות על מחקרי זיקנה ומחלות כגון: אלצהיימר וטרשת נפוצה.
אפיגנין- המרחיב את כלי הדם ובכך מסייע בהורדת לחץ הדם.
לפי הרפואה הסינית, הצבע הירוק משוייך לאלמנט העץ (מתוך חמשת האלמנטים) וחוסר איזון באלמנט זה עשוי לפגוע בכבד. (מקורות: אתר herbalmedicine.co.il, מאת איריס אלמוג; אתר gammon)
פלבנואידים הם \ פיטוכימיקלים אלו מגינים על ה-DNA ומגינים מפני סוגי סרטן התלויים באסטרוגן, כגון: סרטן השד, רחם, שחלות, וערמונית).
הפיטוכימיקלים נלחמים בחיידקים גורמי מחלות, מפחיתים היצמדות טסיות הדם ובכך תורמים לדילול הדם ומחזקים את פעילות ויטמין C .
אשלגן- מינרל התורם להפחתת הסיכון ליתר לחץ-דם ולמחלות לב ולחוזק העצם.
ברזל- מינרל חיוני למניעת עייפות וחולשה ולתפקוד תקין של המוח והתפתחות יכולת הלמידה בתינוקות וילדים.
סידן- מינרל חיוני לחוזק העצם, למניעת אוסטיאופורוזיס ולהפחתת רמות לחץ-דם.
ויטמין C- נוגד חמצון המסייע בהפחתת הסיכון למחלות לב, שבץ מוחי וסרטן.
בטא-קרוטן- מסייע בהפחתת הסיכון לסרטן ומשמש כחומר מוצא לויטמין A החיוני לראייה, לשמירה על תפקוד מערכת החיסון, לגדילה תקינה, לשמירה על בריאות העור ולהפחתת הסיכון לסרטן.
ויטמינים מקבוצת B- החיוניים להפקת האנרגיה בגוף וביניהם פולאט (חומצה פולית) התורם למניעת מומים מולדים במערכת העצבים של העובר ומסייע בהפחתת רמות הומוציסטאין בדם, ועשוי להפחית סיכון למחלות-לב.
ויטמין K- חיוני לקרישת דם ותורם לחוזק העצם.
סיבים תזונתיים- התורמים להסדרת פעילות מערכת העיכול ולהאטת הספיגה של חומרים מהמזון כמו סוכר וכולסטרול.
(מקור: 'כוח הצבע', בהוצאת מועת הצמחים).
שימושים:
כל חלקי הצמח שמישים לצורך טיפול בבעיות שונות.

תה מזרעי סלרי- משמש כמשתן טוב ומפחית משקל.
מוזגים מים רותחים על כפית זרעים יבשים, ממתינים 20 דקות ושותים.

מיץ סלרי – מעורבב בדבש יעיל מאד למחלות גרון ושקדים.

שמנים אתריים- הריח האופייני לסלרי מקורו בשמנים אתריים- Lactone sedanolide, הנמנים על קבוצת Phthalides- המשמשים לטיפול נוגד פטריות.

כרפס תורם לבריאותנו כשהוא נאכל טרי או מבושל. האופן המומלץ ביותר להפקת המירב מצמח מופלא זה הינו שתיית מיץ טרי. להלן מספר מתכונים למיץ כרפס שניתן להכינם במסחטת מיץ או בבלנדר (אם משתמשים בבלנדר מומלץ לסנן את המיץ בסיום התהליך):
מיץ כרפס לבריאות טבעית- מומלץ לשתות כל בוקר: 4 גזרים בנוניים, 1 צרור פטרוזיליה, 1 צרור כרפס ו-20 עלי תרד.
מיץ כרפס לחיזוק המערכת החיסונית- מומלץ לשתות בעונות המעבר: 4 גזרים בנוניים, 1 תפוח, 1 לימון, 1 צרור כרפס, 2 שיני שום, וג'ינג'ר טרי (3 ס"מ) קלוף.
מיץ כרפס להרגעה- 2 עגבניות, 1 צרור כוסברה, 1 צרור כרפס ו-100 עד 200 גרם ברוקולי.
מיץ כרפס להגברת החיוניות5 – גזרים בנוניים, 1 סלק קטן, 2 תפוחים, 1 צרור כרפס וג'ינג'ר טרי (3 ס"מ) קלוף.
מיץ כרפס להקלת בעיות עור4 – גזרים בנוניים, 2 צרורות כרפס, מלפפון קטן וצרור עלי סלק.
מיץ כרפס להקלת מיגרנות- 2 צרורות כרפס וחצי אננס טרי.
מיץ כרפס להקלת התקפי חרדה- 2 צרורות כרפס ו-1 צרור אספרגוס.
מיץ כרפס להורדת משקל – לפני הארוחה תורם להורדת תיאבון: 1 צרור כרפס, 1 תפוח וכף דבש.
מיץ כרפס לטיפול באימפוטנטיות – מומלץ לשתות כל בוקר בשילוב עם אכילת חופן גרעיני דלעת: 3 גזרים בנוניים, 1 צרור פטרוזיליה, 2 צרורות כרפס, 1-2 שיני שום ו-1 סלק בינוני.
, מאת רונית מור, נטורופתית מוסמכת)http://www.tivei.co.il(מקור:
שגיאה! ארגומנט בורר לא מוכר.

מיוחדים:

Androstenon- סטרואיד המצוי בזיעה ובשתן, בקרב חזירי בר, אשר זוהה כפרומון (הורמון המשמש לרוב לתקשורת והתנהגות מינית), ומשתמשים בו לצורך הפרייה מלאכותית. (מקור: herbalmedicine.co.il, מאת איריס אלמוג)

אזהרות:
– שתיית תה מזרעי סלרי עשוייה להרחיק נוזלים מהגוף; אסורה על ילדים מתחת לגיל שנתיים ואינה מומלצת למיניקות.
– בשל השפעתו על מערכת העיכול, שתיית תה מחליטת זרעי סלרי עשוייה לגרום לתופעות בעיתיות, בעיקר בקרב אנשים הנוטלים תרופות או בקרב נשים בהריון, בשל יכולת לגרום להתכווצויות רחם.
– Bergapten- נמנה על קבוצת הפורנוקומרינים- ועשוי להגביר את הרגישות לאור- פיטופוטוסנסטיביות.
– בזרעי הסלרי בעיקר, מצוי אלרגן שאינו נהרס בבישול.

מתכונים:
מרק סלרי:

• המרכיבים:
8-10 גבעולי סלרי
3 כוסות מים
2 כפיות אבקת מרק
11/2 כוסות חלב דל שומן
2 כפות קמח
2 כפות מרגרינה
1/2 כפית מלח סלרי
1 כף עלי פטרוזיליה קצוצים דק מאד
2 כפות עלי סלרי לקישוט

• ההכנה:
מסירים את העלים וחותכים את גבעולי הסלרי לחתיכות באורך סנטימטר אחד. יש צורך בשלוש כוסות חתיכות סלרי.
מבשלים את חתיכות הסלרי במים ואבקת המרק, עד להתרככותם. בינתיים, ממיסים את המרגרינה במחבת. מוסיפים את הקמח ומערבבים היטב, עד שכל השומן נספג בקמח. מוסיפים בהדרגה את החלב ובוחשים כל הזמן, עד שמתקבל רוטב לבן חלק לגמרי. כשהרוטב מוכן מוסיפים אותו למרק. מוסיפים גם את הפטרוזיליה ומלח הסלרי. מרתיחים.
מגישים בקעריות ומקשטים בעלי סלרי קצוצים דק.
(מתוך: אתר מכון ווינגייט).

סלט חסה, סלרי ואגוזים:

• המרכיבים:
1/2 חסה
3 גבעולי סלרי, ללא עלים
חופן אגוזי מלך קצוצים גס
3 שיני שום
2 כפות מיץ לימון
2 כפות שמן זית
מלח ופלפל לפי הטעם
• ההכנה:
1. שוטפים את עלי החסה, מייבשים, קורעים או חותכים לפיסות ומעבירים לקערה.
2. פורסים את גבעולי הסלרי לפרוסות דקות ומוסיפים לקערה.
3. כותשים את שיני השום ומוסיפים לקערה.
4. מוסיפים לקערה את מיץ הלימון והשמן, מתבלים במלח ופלפל ומערבבים.
5. מפזרים את האגוזים הקצוצים ומערבבים.
מגישים בטמפרטורת החדר, סמוך להכנה.
סלט שורש, סלרי ופירות:

• המרכיבים:
1 שורש סלרי, קלוף וחתוך לקוביות של כסנטימטר
1 תפוח ירוק חמוץ, מגולען וחתוך לקוביות של כסנטימטר
1 כוס של קוביות אננס טרי, קלוף וללא ליבה, בגודל של כסנטימטר
1 פקעת עולש (אנדיב), חתוכה לפרוסות רוחב בעובי כסנטימטר
כוס אוכמניות טריות
כוס אגוזי מלך, שבורים ביד

• לרוטב:
1 כפות שמן זית משובח
2 כפות מיץ לימון או ליים
1 כף סוכר
מלח ופלפל

• ההכנה:
מניחים את קוביות הסלרי בסיר, מכסים במים, מביאים לרתיחה ומבשלים רק עד שהסלרי מתחיל להתרכך (5-7 דקות). מסננים ושוטפים במים קרים.
מערבבים את הסלרי המבושל עם יתר החומרים. טורפים בקערית את חומרי הרוטב ויוצקים על הסלט. טועמים ומתקנים תיבול. מגישים בטמפרטורת החדר או קר.

(מתכון מאת דורעם גונט, אתר 'גלריהפלוס' , משהו לאכול).
שגיאה! ארגומנט בורר לא מוכר.

סלט שורשים טרי:
סלט קליל ומרענן של ירקות שורש טריים עם טאץ' אסייתי.
(חומרים ל-4 מנות)
• ההכנה:
1 שורש סלרי קלוף
2 גזרים קלופים
1 קולורבי קלוף
1 סלק קלוף
1 תפוח עץ
1/3 כוס עלי כוסברה טריים

•לרוטב:
1/4 כוס שמן זית
1/4 כוס מיץ לימון
1 כפית דבש
1 כפית שמן שומשום
מלח ופלפל

•אופן ההכנה:
לפרוס את ירקות השורש והתפוח לפרוסות דקות וחותכים כל פרוסה ל"גפרורים" (ניתן לגרד את הירקות במגררת גסה).
טורפים בקערה את חומרי הרוטב ויוצקים על הירקות.
מוסיפים כוסברה ומערבבים בעדינות.
מניחים במשך כ-10 דקות לספיגת הטעמים ומגישים.

סלט סלרי / אביטל חורש סבג

מרכיבים:
1 חבילת סלרי
2 שיני שום
2 כפות שמן זית
1 לימון
1 בצל ירוק
חופן פטרוזיליה
כפית מלח
1/2 כפית פלפל שחור

מרכיבים:
מסלקים את העלים מהסלרי וקוצצים את הגבעולים לחתיכות, לא קטנות מדי, ומאדים שתי דקות בסיר אידוי או על מחבת טפלון ללא נוזלים.
כותשים את שיני השום ומערבבים בצלוחית יחד עם שמן זית הלימון.
מוסיפים את התבלינים והסלרי, מערבבים ומגישים.
סלט אורז עם סלרי וטונה:

מרכיבים:
3 כוסות אורז לבן מבושל
4 מקלות סלרי, קצוצים לקוביות של כחצי ס"מ
320 גרם (2 קופסאות קטנות) שימורי טונה
1/4 כוס לימון כבוש, קצוץ לקוביות
1/4 כוס עלי נענע טריים, קצוצים לרצועות דקיקות

לרוטב:
3 כפות שמן זית
1 כף חומץ בן יין
מלח ופלפל שחור

אופן ההכנה:
מערבבים בקערה את האורז עם הסלרי, הטונה והלימון הכבוש.
מתבלים בשמן זית, חומץ ופלפל שחור (עדיין לא במלח, משום שהלימון הכבוש מוסיף מליחות).
טועמים ומתקנים את התיבול.
סמוך להגשה מוסיפים את הנענע ומערבבים.
מוגש קר או בטמפרטורת החדר.

)http://www.mouse.co.il מתוך:)

אפיו:

מרכיבים:
3 ראשי סלרי גדולים
2 גזרים
1/3 כוס שמן
11/2 מים
מלח ופלפל שחור לפי הטעם
1 כוס מיץ לימון טרי
אופן ההכנה:
מקלפים את הסלרי ואת הגזר, פורסים לפרוסות ומעבירים לסיר.
מערבבים את השמן עם המים והתבלינים ויוצקים על הירקות.
מביאים את הנוזלים לרתיחה ומקטינים את האש.
מבשלים על אש קטנה כעשרים דקות, עד שהירקות מתרככים.
מוסיפים את מיץ הלימון ומחממים עוד דקה.
מסדרים על כל צלחת פרוסת סלרי ועליה פרוסת גזר ויוצקים מן הרוטב.
(מתוך: anonymous.org.il)Close