זן חדש של עגבנייה
בידיעון מינהל המחקר החקלאי מס' 6 נמסר, כי זן חדש של עגבנייה בעלת טעם וריח משופר פותח במרכז המחקר נווה יער, מכון וולקני – מינהל המחקר החקלאי. המחקר, שהתקיים במסגרת עבודת מחקר לשיפור הטעם של פירות וירקות שונים, התמקד בזיהוי ובידוד של גנים המעורבים בייצור חומרי ארומה מצמחי תבלין, פרחים ופירות שונים. במהלך העבודה נתגלו מספר גנים בעלי פוטנציאל גדול לשיפור הטעם והריח בעגבנייה ובפירות וירקות נוספים. הגן הראשון שהתגלה בודד מצמח התבלין בזיל לימוני, ונמצא כי הוא משפיע בעגבנייה ביצירה של גרניול, שהוא חומר בעל ריח ורדים אופייני. כמו-כן נוצרו גם חומרי ארומה נוספים, בעלי ריח לימוני. ייצור חומרים אלה בא על חשבון ייצור הליקופן, הוא הפיגמנט הנותן את הצבע האדום האופייני לעגבנייה.
במבחני טעם שנערכו לעגבנייה התברר, שמעל ל-95% מהציבור זיהה ארומה זו באופן בולט, ומרבית הטועמים והמריחים (60%) אף העדיפו עגבנייה זו על פני העגבנייה הרגילה.
תוצאות המחקר סוכמו ופורסמו בעיתון היוקרתי "נייצ'ר ביוטכנולוג'י" (Nature Biotechnology), והמאמר מהווה פריצת דרך חדשה, היות שזו הפעם הראשונה שהצליחו מדענים, ישראלים ואמריקאים, לשפר בשיטות ביוטכנולוגיות את טעם העגבנייה באופן ניכר.
המחקר בוצע במעבדה של ד"ר אפרים לוינסון במרכז המחקר נווה יער, בשיתוף עם ד"ר ירון שטרית מאוניברסיטת בן-גוריון, פרופ' ערן פיצרסקי מאוניברסיטת מישיגן וגב' רחל דווידוביץ-ריקנטי, תלמידת מחקר לעבודת דוקטורט באוניברסיטת בן –גוריון.