המרור של חג הפסח מופיע כיום במבחר סוגים ועלים בעלי ערך בריאותי חשוב. לפני עשור שנים ויותר, מי שביקש לרכוש חסה היה נאלץ לבחור בין שני סוגים: חסה רומית ארוכת עלים, המכונה אצלנו חסה ערבית, או חסה מזן אייסברג, המכונה חסה עגולה. שני הסוגים שימשו בדרך כלל כמצע למנות שונות או כתוספת לסלט הירקות הישראלי הידוע, המורכב מירקות אחרים. בשנים האחרונות השתנו פני הענף בהדרגה, החסה זכתה לעדנה והפכה לחביבה על השפים ולמרכיב מוביל בסלטים "ירוקים" עם שפע של מינים וזנים, מחסות צבעוניות ועד למסולסלות ובעלות מגוון של עלים, צורות ומרקמים. גם חסות שטופות וחתוכות נוספו למדפים באריזות אטומות.

החסה ידועה כמזון מימים ימימה. על-פי המקורות, היוונים מצאו בה סגולות מרפא, הרומאים נהגו לאכול אותה בסוף הארוחה "כדי להירדם בקלות", המצרים קישרו אותה עם גבריות וראו בה מעורר תיאבון, ועל-פי המקובל אצלנו, המרור הנזכר בתנ"ך הוא החסה שהפכה להיות חלק בלתי נפרד מצלחת הפסח.

על-פי נתונים שסוכמו במועצת הצמחים, היקף השיווק של החסה נאמד ב-כ80 אלף טונות, והענף מגלגל (במונחי מחיר לסיטונאי) סך של כ-70 מיליון ש"ח בשנה. הזן המוביל הוא החסה הרומית, התופסת נתח של כ-67%, חסה אייסברג עם 19% וחסות אחרות – 14%.

המדריך הראשי של ענף החסה, גדי צפריר, מסביר כי "פעם סלט ישראלי היה עגבנייה, מלפפון ופלפל, אך בשנים האחרונות יש השפעה של ארה"ב ואירופה, והסלט הוא בעיקר סלט ירוק, כלומר החסה היא הבסיס. זהו ענף שהולך כיום לכיוון של פיתוח זנים טובים ובעלי חיי מדף ארוכים, לטובת הצרכן הישראלי.

החסה היא ירק בעל תכונות בריאותיות רבות. היא מהווה מקור חשוב לנוגד החמצון לוטאין, הידוע כמגן על בריאות הלב וכלי הדם, וכן היא מקור עשיר לפולאט (חומצה פולית) ולוויטמין מסוג B, התורם למניעת מומים מולדים במערכת העצבים של העובר. בנוסף, החסה גם מהווה מקור משמעותי לבטא קרוטן, המשמש כחומר מוצא לוויטמין A ולוויטמין K, החיוני לקרישת הדם והתורם לחוזק העצם. החסה עשירה בסיבים, מתעכלת בקלות ונחשבת לירק דיאטטי במיוחד: 17-10 קלוריות בלבד ל-100 גרם (תלוי בסוג החסה). סוגי החסה המצויים בשוק:

* חסה רומית שמוצאה מאיטליה, הנמכרת הן בצורתה המקורית והן כמוצר הנקרא לבבות, חסה שהוסרו בה העלים החיצוניים;

* חסה אייסברג שמקורה באמריקה, דמוית כרוב ובעלת עלים צפופים;

* חסה משי ירוק ואדומה;

* חסה עלי אלון ירוקה ואדומה, בעלת עלים מפוצלים;

* חסה מסולסלת ירוקה ואדומה;

* חסה בייבי הנקראת "ליטל ג'ם". uu;oujlikjklhklhklhlk