שלמה אלקיים למד את תורת גידול ירקות בשיטה הידרופונית במושב היוגב, עת ביקר במשק "כרמלים". בתהליך חדשני ומבוקר, הוא מגדל במושב מעונה חסה מזנים סלנובה ולליק, אותם משווק ל"מרינה" אף היא ממעונה. כיום מתפרס שטח הגידול על פני דונם. בימים אלו, עובר משק אלקיים מיתוג ותוצרתו תימכר תחת המותג "עלעליי גליל".

 

חגית שגב אילת

שלמה אלקיים, בן לחקלאים אשר החלו דרכם בקיבוץ דן, נישאו במטולה והשתקעו במושב מעונה ונמנו עם מייסדיו. המשק כלל בראשיתו מטעי פירות ולול מטילות. בשנת 2015, קיבל שלמה את המשק בירושה, עם חזון שעל שטחו יוקם משק חדשני. המשק כלל במתכונתו הראשונית לול מטילות ומגרש נטוע בעצי אפרסקים. כיום נותר לול המטילות, ואת מטע האפרסקים החליפה חממה לגידול ירקות עליים בשיטה הידרופונית . 

שלמה אגרונום במקצועו, בוגר הפקולטה לחקלאות מהאוניברסיטה העברית ובעל תואר שני במנהל עסקים מהמכללה למנהל. עם סיום לימודיו בפקולטה לחקלאות, עבד תקופה קצרה במשק "כרמלים" במושב היוגב: "משק כרמלים התמחה אז בגידול וורדים ובעליו החליטו לשנות את ענף גידול הוורדים לגידול ירקות בעקבות העדר כדאיות בענף. ממשק כרמלים עבר שלמה למשרד החקלאות, כמרכז הגנת הצומח. ההחלטה לגדל חסה הידרופונית גמלה בליבו עת ביקר במשק כרמלים וראה שחממות גידול הוורדים הוסבו לגידול חסה "סלנובה" בשיטה הידרופונית בתעלות גידול/NFT.

ענף הגידול ההידרופוני מצא חן, וכשנתיים טרם סיום עבודתו במשרד, בשנת 2022, החל להכין את שטח הקרקע ולהקים את החממה. תהליך הבנייה קיבל תנופה ובתוך מספר חודשים נרכש הציוד, והחממה החלה להניב ירק. שלמה למד והתמקצע, ואת התהליך הוא מתפעל בהקפדה על טיב ואיכות הגידול, תוך בקרה מתמדת שעליה אינו מתפשר. תנובת הירק המתפרסת על פני דונם מניבה כ-22 אלף ראשי חסה מהזנים "לליק" ו"סלנובה", המשווקים לבית האריזה "מרינה" במושב מעונה. שיתוף הפעולה עם "מרינה" מפחית עלויות לוגיסטיות ונוח לאור השכנות הטובה. עם הזמן ירד הביקוש לחסה מסוג "סלנובה", ואת נתח הגידול תפסה החסה מסוג "לליק". מעת לעת מגיע משגיח כשרות לבדוק שהתוצרת נקייה ממזיקים, על מנת לקבל אישור תוצרת הכשר מהדרין.

את העבודה העיקרית במשק מבצע שלמה בעצמו, ובכלל זאת הזמנת שתילים, הגנת הצומח, הקפדה על איכות ובקרת דישון, ניהול עובדים ושיווק. בשלב השתילה והאסיף הוא נעזר בעובדים תאילנדיים על פי צורך.

בימים אלו עובר המשק של שלמה תהליך של מיתוג. העסק יקרא "עלעליי גליל". על מנת לייצר ערך למותג, שלמה מתכנן לגדל גידולים בעלי ערכים תזונתיים גבוהים ולהשתמש בחומרי הדברה אורגניים בלבד.

בעתיד הקרוב, מתכנן שלמה פיילוט של אריזות מיקס ירקות עליים לסלט מוכן. לדבריו: בראיה אסטרטגית לטווח ארוך, המטרה היא לגדול ולפתח מגוון גידולים ולעבור לשיווק ישיר לרשתות השיווק.

שלמה מספר כי לאורך כל תקופת מלחמת חרבות ברזל נשמרה שגרת העבודה על רקע ירי מסיבי של רקטות וטילים וריצות למרחב מוגן. למרות זאת, אומר שלמה, כי לא אפשר למצב הביטחוני להשפיע על פעילות המשק.