החקלאות והחקלאים לאחר הסגרים

לאחר שנה של סגרים לסירוגין, חוזרת החקלאות לשגרת עבודה, לסדרי עדיפויות כבעבר, עם הלקחים שנלמדו בתקופה זו ועם עין פקוחה בדאגה לסגרים נוספים בעתיד. השווקים נפתחו, בתי המלון חוזרים אט אט לפעילות, וכך גם המסעדות ששרדו וגם שירותי ההסעדה בבתי הספר, כולם צרכנים של מזון ובפרט ירקות ופירות. יותר ויותר משתקף חסרונו של שוק סיטוני חדש ומודרני, שיכול היה לשנות את תמונת השיווק של התוצרת החקלאית בישראל.

החקלאים עברו תקופה לא קלה בשנה זו. המדינה לא נתנה תשובה לענפים החקלאיים שנפגעו, כמו גזר ותבלינים לשוק המקומי, ונקבעו קריטריונים לסיוע שאינם מתאימים למחזורים במגזר החקלאי כפי שהם מתאימים לגופים עסקיים אחרים, למרות התיעוד המסודר בחקלאות. הנזק לחקלאים נאמד ב-80 מיליון ש"ח. האוצר דחה את טיעוני נציגי המגזר החקלאי ולא רצה לפצות על הנזקים.

מצב זה מדגים את היחס לחקלאים ולחקלאות, כאשר דווקא אלה שדאגו להספקת מזון טרי ובריא בזמן משבר הקורונה וסיפקו את כל התוצרת שנדרשה בשוק המקומי, דווקא הם נדחו הצדה ללא פתרון.

גם רשתות השיווק לא חסו על החקלאים וביצעו במקביל יבוא של תוצרת טרייה, כי תאוות הבצע להעלות רווחים גדולה הרבה יותר מהדאגה למגזר החקלאי החרוץ והיעיל. גם טענת היבואנים כי בכך יוזילו את המחירים לצרכנים התגלתה כמלים ריקות, כיוון שהיא רק הגדילה את רווחיהם של היבואנים והרשתות, והציבור יצא מופסד פעמיים, הפסיד תוצרת איכותית הרבה יותר של החקלאים המקומיים ונאלץ לשלם מחיר מלא על תוצרת נחותה מיובאת. כ-40,000 טונות עגבניות יובאו במהלך השנה החולפת מטורקיה, יחד עם מלפפונים, קישואים ושאר ירקות. עיקר מטרתם של היבואנים והרשתות, שלעתים הם גורם אחד, הוא להנמיך את החקלאי, לשעבד אותו, כיוון שאין לו מוצא אחר לתוצרתו, וכך לשלם לו מחיר שפעמים רבות הוא מתחת להוצאות הייצור.

בצל מגפת הקורונה קמו ערוצי שיווק חדשים לתוצרת החקלאית, ערוצי שיווק ישיר לצרכנים לביתם. אנחנו גאים בחקלאים שתמיד יצירתיים ומוצאים חלופות בעת הצורך, אך עדין אין לדעת עד כמה ערוצים אלה ימשיכו לפעול לאחר פתיחת המסחר וההקלות בסגרים.

בכל מקרה דבר לא יכול להיות תחליף לבעיית המונופולים בשיווק אלא שוק סיטוני חדש, כפי שאני חוזר ומציין שוב ושוב במשך שנים, האמצעי האחיד שבאמת יכול לרפא את "פערי התיווך" ואת "יוקר המחיה". החקלאים אינם אחראים לתופעות הללו, ועד שלא יקום מישהו אמיץ שיסלול את הדרך לשוק כזה, נישאר באותו מקום ובאותן בעיות.

נקווה שהכול יחזור למקומו עם פתיחת השווקים ועם פתיחת השמים לקבלת עובדים שיצאו. לפנינו בחירות חדשות, ולא נותר אלא להתפלל לממשלה שגם ביטחון המזון והדאגה לחקלאים תהיה אצלה אמיתית, ואז אפשר יהיה באמת לקרוא לזה מהפך.

 

מאיר יפרח

מזכיר ארגון מגדלי ירקות