נזקי הטבע, הדייגים במים עכורים וטורנדו בערבה
נזקי הברד בצפון
השבוע האחרון של חודש אפריל היה קשה במיוחד, בעיקר לאור זה שהטבע ההפכפך גבה בכוחותיו האימתניים חייהם של 10 מצעירינו – כל אחד עולם ומלואו, והלב מתקשה לקבל זאת.
להבדיל, שבוע קשה עבר גם על החקלאים באזורים שונים ברחבי הארץ, והנזקים עדיין לא סוכמו סופית, אבל לפי קנט הם מתקרבים ל-100 מיליון ש"ח נזק במהלך חודש אפריל.
עיקר הנזקים במטעים ובירקות היו ממכות ברד, שמרטו את העלים, הרסו צימוח צעיר ופריחה וחרצו פירות וירקות עד כדי אובדן היבול כליל.
במועצת הצמחים מרכזים את הנתונים שמועברים לקנט ועוקבים אחר בעיות נקודתיות שמתעוררות אצל המגדלים. רני ברנס וצוותו בקשר יום יומי עם מגדלי הפירות, ומאיר יפרח וצוותו עוקבים אחר הנזקים בירקות.
צבי אלון, מנכ"ל המועצה, מאיר יפרח, יו"ר הענף במועצה, ושמשון עומר, מנהל אגף הירקות בשה"מ וממ"ר דלועיים, ביקרו עם היוודע הנזק ביבנאל, אצל עמרם ילוז, מגדל אבטיחים מהמובילים בענף, חקלאי שורשי, ותיק ומיוחד, שחרב עליו עולמו כיוון שהברד ומטחי הגשם חיסלו לו 420 דונם של אבטיחים עם פוטנציאל יבול המוערך ב-10 טונות לדונם!
"השטח היה כמו תמונה יפה לפני 4 ימים", אמר עמרם והתקשה להסתיר את כאבו, כאב של מגדל על חורבן עמל כפיו להתפאר, לא פחות מאשר על הנזק הכספי.
החברים סיירו בשטחים וצפו ברמת הפגיעה, ניסו לעודד את רוחו של עמרם. במשך שעות בחנו מה כדאי לנסות להמשיך לעבד ומה אבוד.
מאיר יפרח מסר ש"דווקא בזמן זה, נשיא של גוף חסר משמעות, התאחדות האיכרים, יודע רק לאיים ולהטיח אשמות שווא בגופים היחידים שעומדים לצד החקלאים. כל פועלו ב'כותרות סרק' לפגוע במועצה, הוא יודע רק לצאת נגד אלה שעושים במלאכה. דווקא הוא, שיבנאל מושבה ממושבותיו, לא הראה את פניו במקום, בעוד שאנשי המועצה והמקצוע היו היחידים שהגיעו לתמוך, לבחון מקרוב, לעזור ולעודד. בנוסף, עתה לצערנו אפשר להיווכח איזה נזק הוא גורם למגדלים – דחק בהם להפר חוק, לא לשלם היטלים, לא להיות חלק מהביטוח היעיל והזול שעושה המועצה, וכך הותיר אותם ללא ביטוח עם נזקים קשים, שיכבידו עליהם להתחיל עונה חדשה".
משם נסעו לאיתן אביבי, איש הגד"ש רב הניסיון מעין חרוד, לראות את שטחי השום שניזוקו ממש רגע לפני הוצאת היבול, מאות דונמים של חקלאות למופת. שטחים לתפארת עם מיכון מתקדם, שנרכש בעזרת הלוואות המועצה וחוסך משמעותית בהוצאות כוח אדם. גם כאן בחנו צבי ומאיר יחד עם שמשון את הנזקים (האיכותיים בעיקר) בשטחי השום.
בדרכם חזרה בערבו של יום, שמעו בתקשורת שגם "התאחדות האיכרים לא קפאה על שמריה ופעלה בשטח…" וכי העומד בראשה שוב השתלח במועצת הצמחים! כמה ציניות וסמליות יש בצירוף מקרים זה.
נציגי הציבור במועצת הצמחים ומנהליה פעלו ויצאו מיד לסייע למגדלים במצוקתם, כולל לחקלאי המושבות, ובאותה עת "התאחדות האיכרים" על שלל יחצניה, דובריה ונשיאיה היו עסוקים ביחסי ציבור ו"בדיג במים עכורים" של מריבות והסתה בין החקלאים.
בו זמנית הודיעה מועצת הצמחים כי לאור הנזקים הכבדים, יועמדו הלוואות לנפגעים ממזג-האוויר כמימון ביניים, כי המועצה היא של המגדלים ו"אין לנו אלא לסמוך רק על עצמנו".
נותר לצפות לימים אחרים, בהם העשייה תהיה המהות ולא הדיבורים החלולים של "מנהיגים בעיני עצמם".
טורנדו בערבה
מאיר יפרח, יחד עם מנכ"ל מועצת הצמחים, צבי אלון, וצוות ענף הירקות במועצה, נונה ארליך ואלי דנינו, יצאו לערבה ללמוד על נזקי החקלאים כתוצאה מסופת טורנדו ש"השכיבה" בתי צמיחה ובתי רשת בהיקף של כ-500 דונם. תחילה נפגשו עם רכז הוועדה החקלאית של הערבה התיכונה, שנכנס לתפקידו בימים אלה, אורן קורין, ואנו מאחלים לו הצלחה. יחד יצאנו לפגוש את המגדלים והשטחים שניזוקו. התמונות מדברות בעד עצמן.
הנזק נאמד בכ-6 מיליוני ש"ח.
בהמשך, בפגישה עם אייל בלום, ראש המועצה האזורית ערבה תיכונה, החלטנו לבדוק אפשרות להוביל מהלך משותף של המועצה האזורית, מועצת הצמחים ומשרד החקלאות, לסייע למגדלים ששטחיהם ניזוקו בצופר, בעין יהב, בפארן ובעידן. כידוע, אין ביטוח על בתי צמיחה ובתי רשת מפני נזקי טבע, לאור עלות הפרמיות בביטוח זה.
סוכם שנגיש תכנית לשר החקלאות, כדי לסייע לחקלאים שנותרו חסרי אונים מול הנזקים. למסגרת זו נצרף מספר משקים באזורים אחרים, כמו גילת ומושב גבעתי, שבתי הצמיחה נפגעו גם אצלם.
בימים אלה ייפגש מאיר יפרח עם שר החקלאות והמנכ"ל, כדי להציג את מצוקת המגדלים.
כמו תמיד, בזמן שאחרים עסוקים בצעדים ובהכרזות תקשורתיים פופוליסטיים למיניהם ומסיתים לסגירת המועצה, צוות הארגון והמועצה הם הראשונים לבקר בשטחים, ללמוד על הנזק, לתמוך ולעודד את החקלאים כדי לחפש דרכי סיוע, ללא כותרות ב"ישראל היום".
אכן, כמו תמיד יש מי שמדבר ויש מי שעושה.