סיור מזכירות בחבל אשכול
קיבוץ עלומים
נפגשנו עם עדי שקלאר, מרכז גד"ש עלומים: מגדלים בעלומים גם אורגני וגם קונבנציונלי. יש קשיים ביצוא, והשוק המקומי מוצף.
מגדלים כ-3,000 דונם תפוחי אדמה, 1,500 דונם גזר, למעלה מ-1,000 דונם פרדס ו-200 דונם אבוקדו.
סובלים מהקשיים של כל החקלאים, ובעיקר בכל הקשור למים ולעובדים זרים.
לדברי עדי, עברו ועוברים שנתיים לא קלות. בשנה שעברה היה כאוס בגזר ובתפוחי אדמה, והשנה יש יותר תיאום. מקווים שזו תהיה שנה טובה מקודמתה. כיום נמצאים בשיא העונה של הכנת השטחים.
צביקי פורת: חולק אתנו את תולדות העלייה לקרקע של בארות יצחק/עלומים: בשנת 1948 אחזו בקרקע של הקיבוץ חברי בארות יצחק. במקום התחולל קרב קשה, שהחברים עמדו בו בגבורה. חלק מהנשים והילדים התפנה לפני הקרב, ולאור הטראומה הקשה לא יכלו לחזור למקום, והוא עמד בשיממונו. בארות יצחק הוקמה מחדש במקום אחר.
חברי קיבוץ עלומים עלו לקרקע כקיבוץ חקלאי דתי בסוף 1966. קיבוץ שיתופי בכל היבטיו, שצמח לאט מגרעינים. "עניין אותנו הצד החקלאי, ולא עסקנו בסיפור בארות יצחק, כי לנו סיפור משלנו", אמר צביקי. "במשך השנים", הוא מוסיף, "באו אלינו בטענות ואמרו שהמגדל של משאבי שדה חרב, ולא עושים דבר". לפני 10 שנים החליטו לטפל, הקימו מרכז מבקרים ומוזיאון והתחילו לספר את סיפור המקום.
המשתתפים צפו בסרט מרגש על תולדות בארות יצחק במקום.
סקירה ביטחונית של רכז הביטחון של אשכול
התלווינו לאילן איזקסון, קב"ט המועצה האזורית אשכול, לתצפית על עזה, מול החוף והים של דיר אל באלח. בדבריו אמר אילן, בין השאר, שהמצב הביטחוני אכן מקשה על החקלאים שעובדים בשטחים, תמיד בתיאום.
מאיר יפרח מוסיף: תודה לאילן על הסקירה המעניינת. קיים קשר רציף עם הצבא פה ומנהלים שגרת חיים מלאה. הקשר בין הצבא לבין היישובים הוא מאוד הדוק. המתח יותר צובר כותרות מאשר הפרעה לשגרה בשטח. הבעיה קשה יותר אצל צמודי הגדר.
ביקור ביח"מ – יישובי חבל מעון
הסיור ביח"מ לווה על-ידי חן איציק, מנהל החטיבה החקלאית ביח"מ.
ביח"מ מאוגדים 10 קיבוצים, כאשר התוצרת ממוינת ומטופלת בשיטת ה"פול" לכל זן. בנוסף לכך פועלים ביח"מ לצירוף מגדלים נוספים, חיצוניים ליח"מ, כחלק מהמסגרת.
במפעל מטפלים ב-130,000 טונות תפוחי אדמה לשנה – 62,000 טונות לשוק המקומי, 45,000 טונות ליצוא (בעיקר בחורף ובאביב), 10,000 טונות לזרעים והיתר לתעשייה, כ-1,200 טונות לשבוע בממוצע. יש לציין כי בשנתיים האחרונות הוכפלו הכמויות. כמו-כן, מפעל חדש הוקם במקום לפני שנה וחצי.
תפוחי האדמה הגדולים מיועדים לשוק המקומי, והקטנים – למוצרים אחרים.
ביקרנו באולם הרטוב של שטיפת תפוחי האדמה, ולאחר מכן צפינו במערכת מברשות שעושה פוליש, ומשם לתהליך של הכלרה. ככלל, ביח"מ השקיעו בשנים האחרונות סדר גודל של כ-5.8 מיליון אירו (ללא מענקים) במערכי מיון חדשים, כאשר בגזר הושקע בשני מערכי מיון, לאורגני ולקונבנציונלי. בנוסף לכך הוקם ביא"ר חדש בהשקעה של 2.5 מיליון אירו.
עובדים על 15 מוצרי תפוחי אדמה, שספינת הדגל שלהם היא המותג "דוד משה". מובילים גם שני זני גורמה. ככלל, ביח"מ מובילים תהליך למידה של השוק הישראלי, כדי להסביר לציבור שתפוח אדמה צריך להיות מכוון לטעם ולאיכות הפרי ופחות למראה ולגודל. משקיעים הרבה בפרסום ובשיווק.
שבוע לפני ביקורנו הקימו בית אריזה לפרי הדר, באמצעות חברה אחות, "הדרי מעון", בה ממיינים כיום לימונים ותפוזים לשוק המקומי.
חן מציין שתפוחי האדמה הם עמוד השדרה של המפעל. השימושים קובעים את דרך הטיפול במוצר. מגדלים בשטחים נרחבים, הן אורגניים והן קונבנציונליים.
תודה לחן על הביקור המרתק.
המשק של משפחת גליל במבטחים
נחום גליל מלווה את משתתפי הסיור בבית האריזה המשפחתי במבטחים. 4 אחים, 5 משקים, מגדלים 550 דונם עגבניות חממות ובתי רשת, כל השטח עגבניות מזן ויטני. אביהם הקים את המשק ב-1951.
מגדלים ומשווקים כל השנה, בקיץ מבתי רשת ובחורף מחממות.
עובדים ישירות מול הרשתות הגדולות.
ההסכם עם הרשת הוא לשנה או לשנתיים, והמחיר קבוע כל השנה.
כיום היבול נמוך, בגלל הווירוסים באזור. בימים טובים מגדלים 12-10 טונות לדונם וכיום 6 טונות לדונם. מגדלים מחזור וחצי לשנה.
אורזים באריזות לב ייחודיות להם, למעט עבור קבוצת ספקים, שמעוניינים בקילו סגור כדי להוזיל עלויות.
המשתתפים צפו במכונה חדשה לטיפול בפרי לאחר הקטיף, אוטומטית לגמרי, שרכישתה התאפשרה בעזרת משרד החקלאות ומועצת הצמחים. כל עגבנייה עולה, נכנסת לתאים, ואז המחשב יודע לקרוא מה הכמות בכל תא, שיחד תיתן חצי ק"ג, ואז התא נסגר בנעילה אוטומטית, והעגבניות עוברות לשלב האריזה והעיטוף. לאריזה מוספת מדבקה גם בצדדים, כדי שלא יגרעו מהכמות. מגדלים 1,700-1,500 טונות עם הווירוס, ומקווים להכפיל. השנה הגדילו את המשק ב-100 דונם בתי רשת.
משק גליל בלעדי בזן ויטני. חיי המדף של הזן ארוכים, ובמשק נותנים אחריות לשלושה שבועות.
סוד ההצלחה זה ה"יחד", אומר נחום גליל. אם גם החקלאים היו עובדים יחד ולא מתחרים זה עם זה, מוסיף גליל, היו מסוגלים גם להעלות רווחים. לדבריו, לכן חייבים להקים חברת שיווק של החקלאים באופן דחוף.
לנחום ידידנו ולמשפחת גליל, תודה על הביקור ובהצלחה!
סיור במרכז מופת
מאיר יפרח מציג את המקום. למועצה האזורית אשכול יש מועדון לקשישים, "נווה אשכול", שמגיעים אליו 90% מהקיבוצים ו-10% מהמושבים באזור. נווה אשכול לא תפס במושבים, ונדרש פתרון למציאת תעסוקה לקשישים במושבים. המועצה יזמה הקמת מועדון במרכז מופת, במבנה שהיה שייך פעם לבית הספר התיכון, ועם הקמת בית ספר משותף לקיבוצים ולמושבים, הקומפלקס נזנח.
כשהגעתי למועצה, מספר מאיר, עצרתי הקמת מועדון לכל יישוב, והחלטתי שכאן מקימים מועדון חדש לכולם. קיבלנו תקציב ממשרד הרווחה להפעלה, והחלום התגשם. יש סיפוק גדול בלראות כיצד אנשים, ששנים רבות לא יצאו מהבית, שמחים לצאת, להגיע ולהיפגש זה עם זה. במקום מטבח לכיבוד קל ולא מעט פעילויות וחוגים. כל אחד מהבאים משלם 50 ש"ח לחודש. המקום לא מיועד לסיעודיים, והחברים מגיעים לשם עצמאית. בהצלחה!