קנט הגישה תכנית לפיצוי חקלאים על רקע התגברות הפשיעה בחקלאות

לראשונה, ועל רקע התגברות הפשיעה כנגד חקלאים וציוד חקלאי, קנט, הקרן לביטוח נזקי טבע בחקלאות – חברת הביטוח הממשלתית,  הגישה למשרד החקלאות  תכנית לאומית שתסייע לחקלאים להתמודד עם הנזקים הכלכליים העצומים הנגרמים להם. על-פי התכנית שהגישה קנט לשר החקלאות ופיתוח הכפר, אורי אריאל, תפצה המדינה את החקלאים, באמצעותה של קנט, עבור נזקים שאינם מכוסים על-ידי חברות הביטוח המסחריות. התכנית גובשה לאחר פגישה משותפת של צמרת משרד החקלאות, חברי כנסת, מפקדי מג"ב, ראשי מועצות מקומיות, נציגות של המשרדים השונים, כמו המשרד לביטחון הפנים, ראשי הנציגות החקלאית ועוד גורמים מקצועיים שונים. ההחלטה האם יינתן הפיצוי על-ידי חברות הביטוח או באמצעות קנט תיקבע בהתאם לסיבת הנזק, אותה יקבעו גורמי אכיפת החוק.

בקנט אומרים כי הפשיעה החקלאית, ובכלל זה גניבות בעלי-חיים וציוד וכן פגיעה מכוונת בציוד חקלאי, הפכה למכה כלכלית של ממש עבור החקלאים, בעיקר בפריפריה. גם מבקר המדינה, בדו"ח שפרסם לאחרונה, קבע כי הממצאים מעידים על חולשת האכיפה, אוזלת יד והעדר מענה לבעיה אמיתית, שהחקלאים עומדים בפניה חסרי אונים.

במהלך השנים הפסיקו חברות הביטוח לספק פתרונות ביטוח לרכוש החקלאי, כיוון שתכניות אלו סבלו מהפסדים. החקלאים מדווחים על כך שבשטח קיימת התגברות של פעילות גורמים עברייניים, הרואים ברכוש החקלאי רכוש שקל לגנוב אותו, ובמקביל יש ירידה באכיפה. "במהלך השנים התגברה גם התופעה של דרישה לקבלת דמי חסות ושמירה בשכר של גורמים שונים על הרכוש החקלאי, שהביאו לכך שכל סכסוך על נושא השמירה הביא בעקבותיו נזקים בזדון. גם הימצאות החקלאות בפריפריה והתגברות מחלוקות לאומיות בין האוכלוסיות השונות, המאכלסות חבלי ארץ אלו, הגבירו את הנזקים המכוונים נגד הרכוש החקלאי", אומר שמואל תורג'מן, מנכ"ל קנט.

במצב כיום, חקלאים יכולים לרכוש ביטוח במסגרת הביטוחים העסקיים הקיימים בשוק, המבטחים את הרכוש החקלאי כנגד סיכונים, כגון אש, רעידות אדמה, תקלות מכניות, נזקים לצד ג' ועוד. לעיתים קרובות מחריגות חברות הביטוח כיסוי לסיכונים בעלי יכולת הגנה נמוכה, כמו נזקי זדון או נזקי גניבת רכוש הנמצא באזורים. קיים מצב נוסף, שבו החקלאים לא יכולים להשיג ביטוח כלל לרכוש הנמצא במקומות לא מוגנים, כמו תוצרת חקלאית, ציוד חקלאי, בעלי חיים במרעה וכו'. תורג'מן מוסיף כי "כשל שוק זה מחייב פתרון שמשלב בין ביטוח רגיל לבין מתן רשת ביטחון תקציבית עבור כל המצבים והסיכונים, להם לא ניתן לרכוש ביטוח בשוק. יחד עם זאת, יש צורך לשלב כוחות עם גורמי האכיפה והענישה, כדי לצמצם תופעה זו. ניתן להניח כי מנגנון, שיאפשר פיצוי לנזקים שאינם מכוסים כיום על-ידי הביטוח, יאפשר איסוף מידע עדכני ונכון על התופעה והיקפה ויקל גם על גורמי האכיפה במאבק בתחום הפשיעה בחקלאות".

על-פי התכנית, ירכוש החקלאי ביטוח בשוק הפרטי עבור כל המרכיבים עבורם ניתן לרכוש ביטוח וירכוש הרחבה בקנט לביטוח אשר ברשותו. ההרחבה בקנט תבטח את כל הסיכונים שיוגדרו כפשיעה חקלאית והמוחרגים מהכיסוי בפוליסת הרכוש אותה מחזיק החקלאי. במקרה של נזק, יערב החקלאי את שתי חברות הביטוח. הקביעה מי אחראי לפיצוי תתבצע בהתאם להחלטה של גורמי האכיפה, שיקבעו האם מדובר בנזק שנגרם במסגרת ההגדרה לפשיעה חקלאית ומוחרג בפוליסת הרכוש. במקרה שכן, יפוצה החקלאי במסגרת ההרחבה שרכש בקנט.

מבחינה של האירועים המדווחים, גם בדוחות המחקר של הכנסת וגם בדיווחים של מג"ב והמשטרה, כפי שבאים לידי ביטוי בדוחות השונים, כולל בדוח מבקר המדינה, ניתן להעריך שתקציב שנתי בגובה של כ-60  מיליון ש"ח יאפשר מתן רשת ביטחון סבירה לתחום זה, נמסר מקנט. עוד נמסר כי "הפתרון הביטוחי הינו נדבך אחד בלבד, וחייבים לתת מענה מערכתי כולל של אכיפה וענישה לבעיית הגניבות והנזק הנגרם לחקלאים".

חברת הביטוח קנט – קרן לביטוח נזקי טבע בחקלאות, מציינת השנה 50 שנות פעילות ונחשבת לאחת המובילות בעולם המערבי במתן פתרונות ביטוח לענפי החקלאות השונים בתחום נזקי הטבע. החברה הינה חברה ממשלתית ופועלת בשותפות עם 14 ארגונים חקלאיים. בשלוש השנים האחרונות בלבד שילמה החברה לחקלאים פיצויים בהיקף של כמיליארד וחצי ש"ח בגין נזקי טבע, כגון אירועי קרה, חום, סערה ושיטפונות.

 

שמואל תורג'מן מונה למנכ"ל חברת קנט – הקרן לביטוח נזקי טבע בחקלאות

שמואל תורג'מן (62) מונה למנכ"ל חברת הביטוח קנט – הקרן לביטוח נזקי טבע בחקלאות, לאחר שעד לאחרונה כיהן כסמנכ"ל החברה. תורג'מן החליף בתפקיד את דודי גינזבורג, מי שכיהן כמנכ"ל קנט במשך 21 שנים ויוצא כיום לגמלאות.

לשמואל תורג'מן, שהנו אגרונום בהשכלתו, ניסיון ארוך שנים וידע רב בתחומי החקלאות השונים והביטוח, בדגש על הערכת נזקים. הוא החל את דרכו המקצועית כמנהל ענפי החקלאות בקיבוץ משאבי שדה. בהמשך התמקד ביזמות חקלאית, בארץ ובחו"ל, ובין השאר ניהל פרויקט גדול של גידול תפוחי אדמה בקזחסטן.

תורג'מן מכהן כסמנכ"ל החברה מאז שנת 1999. במסגרת זו הוביל מהלכים של פיתוח עסקי ואת יעדי האסטרטגיה של החברה, כולל תכניות ביטוח מתקדמות בענפים המרכזיים של החקלאות הישראלית, ובכלל זה פירות וירקות, ענפי הלול והבקר. הוביל גם שורה של מהלכים מול משרדי הממשלה ומועצות הייצור החקלאיות ומול מבטחי המשנה הבינלאומיים של החברה, במקביל להטמעת תהליכים ונהלים שונים בחברה.

שמואל תורג'מן מסר כי "כבוד גדול הוא בשבילי להוביל את החברה בה גדלתי ובה מילאתי שורה ארוכה של תפקידים. למרות שהחקלאות קיימת משחר האנושות, הרי שבפועל מדובר באחד מענפי המשק המתקדמים והמתפתחים ביותר, וללא ספק אחד מהחשובים ביותר. אמשיך להוביל את החברה ואדאג כי תמשיך להיות לאחת המתקדמות מסוגה בעולם".