לאחרונה ביקרו נציגי הארגון והמועצה במשק של משפחת כהן בהוד השרון. המשק נוסד בשנות החמישים על-ידי יעקב כהן ז"ל, ובנו, צבי, הרחיב אותו, וממשיך לטפחו גם כיום. לפני כ-20 שנה החליט להתמקד בגידול אחד עיקרי ובחר בתרד. כיום מספק המשק 60% מתצרוכת התרד בארץ.
החברה נקראת "עלה ירוק", והיא מייצרת ומשווקת ירקות עלים, ובראשם כאמור התרד, תוך שליטה בתהליכי הייצור, מזריעה ועד הכנת המוצר הסופי. השיווק נעשה באמצעות מפיצים שונים.
כדי לספק עלי תרד שטופים ונקיים לשימוש מיידי, הוקם במשק מערך מיוחד לשטיפה וחיטוי, המתאים במיוחד לעלים עדינים. ביקרנו במערך התרד והתרשמנו מיכולתו. התרד עובר בראשונה שטיפה, בה שוקעים 90%-80% מהחול. בהמשך מגיע למערכת זרמים חזקים (מערכת ממוחזרת, כאשר המים עוברים סינון וחוזרים), המותירים אותו ללא לכלוך. משם התרד עובר דרך מערכת של כנפיים ומפלים. בשלב המפלים, המזיקים מופרדים מהעלים ומורחקים, אף הקטנים שבהם, באמצעות בד סינון. תהליך הניקוי אורך כ-30 דקות.
הטיפול בתרד הקטוף מותאם לדרישות הלקוחות. התרד יכול להיות מאוחסן בקירור מקסימום שבועיים, ותרד צעיר עוד פחות מכך.
התרד משווק שטוף או לא שטוף, קצוץ או בתפזורת, במשקלים שונים ובאריזות שונות, ובהתאם המחיר.
לאחר שהתרשמנו ממערך השטיפה והחיטוי, פנינו לסיור בשטחי התרד. במשק מגדלים 80 דונם תרד בשטח פתוח. בישראל צורכים 12-10 טונות תרד לשבוע. בחורף מחזור של 6 חודשים, ובקיץ חודשיים. העבודה ידנית לחלוטין, ופועל יכול לקטוף 12-10 ק"ג לשעה.
הזן שמגדלים הוא ניו זילנדי. אין חומרי הדברה מאושרים לתרד, ולכן אין פתרון לבעיות העשבים בשדות.
צפינו, התרשמנו, ואף תיעדנו בתמונות. בהצלחה.
תרד: כרטיס ביקור
מקור התרד במרכז אסיה, והוא גדל באזורים ממוזגים, כולל ישראל.
התרד משמש לאכילה כטרי, בדרך כלל בסלטים, או מבושל, בעיקר בפשטידות ובקציצות.
לתרד ערך תזונתי רב והוא מכיל חלבון גבוה יחסית לירקות אחרים, ויטמינים, חומצה פולית, סיבים תזונתיים, סידן, מגנזיום, זרחן ונוגדי חמצון.
תרד במחקר
* על פי מחקר שנערך באוסטרליה, במשך 11 שנים, בהשתתפות 1,000 נבדקים, נמצא כי צריכת תרד שלוש פעמים בשבוע מפחיתה את הסיכון לחלות בסרטן העור.
* חוקרים בארה"ב ובבריטניה מצאו כי צריכת ירקות בעלי עלווה ירוקה כהה, ובראשם התרד, עשויה להגן על הראייה מפני הסובלים מהתנוונות מאקולרית.
* בשבדיה נמצא כי עלי תרד ירוקים מכילים תרכובת המדכאת תיאבון ב…חולדות ומסייעת להפחית במשקלן.
מתכוני תרד
בביקורנו במשק כהן בהוד השרון, קיבלנו הצעות רבות למתכוני תרד. שניים לפניכם, והשאר יופיע באתר הארגון,www.yerakot.org.il, תחת "מתכונים".
סופלה תרד
החומרים:
1 ק"ג תרד רחוץ
1 כוס חלב
2 כפיות גדושות קמח
50 גרם מרגרינה או חמאה
50 גרם גבינה צהובה מגוררת
קורט מלח
5 ביצים
ההכנה:
מאדים את התרד בסיר עם מעט מים דקות אחדות, מעבירים למסננת, ולאחר שהתנקזו המים, קוצצים גס.
מרתיחים את החלב עם המרגרינה או החמאה. מערבבים היטב את הקמח עם ¼ כוס נוזלים שנשארו, כדי שלא ייווצרו גושים. כשהחלב רותח, יוצקים לאט את בלילת הקמח עם הנוזלים לתוך החלב הרותח ומערבבים כל הזמן עד לרתיחה נוספת ועד שנוצרת דייסה. ממשיכים לערבב ולבשל מספר דקות נוספות, מורידים מהאש ומוסיפים את הגבינה המגוררת, עד שהגבינה נמסה. מוסיפים את המלח, ולאחר שמעט מתקרר, מוסיפים את 5 החלמונים תוך בחישה.
מקציפים את החלבונים לקציפה יציבה. מערבבים ראשית את התרד עם הבלילה,
ואחר-כך מוסיפים את הקציפה.
יוצקים לתבנית משומנת ואופים בחום בינוני (200-175 מעלות), עד שיזהיב למעלה.
סלט ירקות עם תרד
החומרים:
200 גרם תרד רחוץ ונקי
2 עגבניות בינוניות
2 מלפפונים
5-4 פטריות שמפיניון טריות
2 ביצים קשות חתוכות לרבעים
רוטב לסלט אלף האיים או איטלקי (אפשר מוכן)
ההכנה:
חותכים את התרד לרצועות בעזרת סכין חדה. מעבירים לקערה ומתבלים ברוטב לסלט.
מוסיפים את שאר הירקות החתוכים ולבסוף את הביצים.
תיהנו!