פורסם ב"זמנים בריאים" – קרובה לצלחת
מאת: ד"ר ברוריה טל
רעלים סביבתיים הם אולי חדשות רעות לכבד שלכם, אך מתברר שכלורופיל וכלורופילין, שני חומרים פעילים טבעיים שקיימים בתרד ובעלים ירוקים אחרים, יכולים לסייע לגוף להפחית את ספיגת הרעלן השכיח אפלטוקסין.
אפלטוקסין, השייך למשפחת הרעלים הסביבתיים, הוא רעלן בעייתי שנוצר במזון מעופש ומקולקל. ניתן למצוא אותו בתירס, בבוטנים, בכל סוגי האגוזים ובחיטה.
מאז שהתגלה שהאפלטוקסין גורם לנזק בכבד ובמערכת החיסון, קבעו רשויות הבריאות בארה"ב כמות מוגבלת מותרת של האפלטוקסין במזונות שאנו אוכלים.
במקום להיבהל מנוכחות הרעלן, שניתן לזיהוי מעבדתי בלבד, תוכלו להוסיף מידה נוספת של הגנה לגופכם על ידי צריכת עלים ירוקים בתזונה היומית שלכם.
במחקר שנערך באוניברסיטת אורגון בארה"ב נחשפו נחקרים למידה מבוקרת של אפלטוקסין ונבדקה הימצאותו בדם ובשתן. נמצא שכאשר הוסיפו לנחקרים תוספת של כלורופיל או כלורופילין, פחות מהאפלטוקסין נמצא בגוף.
הכלורופיל והכלורופילין יוצרים קשר כימי עם האפלטוקסין במעי ומונעים ממנו להיספג בגוף. למעשה, אפשר לדמות אותם לשחקני ההגנה בכדורגל או בכדורסל, שמונעים מהכדור להגיע לרשת. בנוסף לתרד, עשירים ברכיבי כלורופיל גם ברוקולי, פטרוזיליה, שעועית ירוקה, רוקט וכרישה.
בנוסף על עושר הכלורופיל שבו, תרד הוא אחד המזונות הצמחיים העשירים ברכיבי מזון חיוניים. ספל תרד מבושל מסונן מנוזלים (180 גרם) מכיל רק כ-40 קלוריות ו- 245 מ"ג סידן. לשם השוואה, כוס חלב של 180 גרם מספקת כ-180 מ"ג סידן.
תרד אינו תחליף לחלב, אך הוא מעשיר את התפריט בסידן. ספל תרד מספק גם 6 מ"ג ברזל. לשם השוואה, 180 גרם חזה עוף מספקים כ-1.7 מ"ג ברזל. כלומר, כוס תרד מספקת פי שלושה יותר ברזל לעומת מנת שניצל עוף. גם כאן, תרד אינו תחליף לבשר, אך הוא מעשיר את התפריט בברזל.
כמו כן, התרד עשיר בחומצה פולית. כוס תרד מספקת 263 מ"ג חומצה פולית, המהווה 65% מהכמות המומלצת ליום למבוגר. ועוד לא סיימנו: כוס תרד מספקת גם 943 מק"ג ויטמין A, המהווים כ-100% מהכמות המומלצת ליום למבוגר. ויש עוד: כמות זו של תרד מספקת כמויות גדולות במיוחד של נוגדי חמצון מסוג בטה קרוטן, לוטאין וזיאקסנטין, התורמים לפעילות תקינה ובריאה של מערכת הראייה.
לסיום, למרות שיש לנו עוד מה לומר עליו, כוס תרד מבושל מספקת כ-15% בממוצע מכמות הסיבים המומלצת ליום למבוגר, המסייעים בין השאר בזירוז העיכול.
נסו לשלב תרד בצורתו הטרייה, או המבושלת, בסלטים, בפשטידות, במרקים, בתוך קציצות בשר או קציצות ירק ובכל דרך יצירתית וטעימה שתמצאו.